A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet 2006 szeptemberében perelte be a Pénzügyminisztériumot, mivel az megtagadta annak a ténynek a nyilvánosságra hozatalát, hogy a 2006-os költségvetés féléves adataiban milyen tétel növeli 100 milliárd forinttal a hiányt. A Fővárosi Bíróság tavaly októberben a TASZ-nak adott igazat az ügyben, és első fokon a kért adatok közérdekű volta mellett döntött.

Csütörtöki ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az első fokú ítéletet. A bíróság szerint a 2006. júliusában megtartott pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón elhangzott, 100 milliárd forintos egyszeri, a költségvetés hiányát növelő tétel tartalma, mibenléte és pontos részletei közérdekű adatnak számítanak, és a PM köteles azokat a nyilvánosságra hozni, azaz a felperes TASZ-szal közölni.

A TASZ az Ítélőtábla csütörtöki, és a Fővárosi Bíróság tavalyi ítéletét az információszabadság sikerének tartja, és figyelmeztet arra, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló jogszabályok a kormány egyes szerveire, így természetesen a Pénzügyminisztériumra is vonatkoznak. A TASZ számára külön öröm, hogy az Ítélőtábla csütörtöki ítéletével újfent megerősítette, hogy az Adatvédelmi törvény adat-definíciója felöleli a becslések, prognózisok alapjait képező adatokat is.