A világűrben járt űrhajósok nemzetközi szervezete (Association of Space Explorers, ASE) egy olyan nemzetközi szerződés kidolgozásán fáradozik, melynek alapján az ENSZ tagállamai egységesen léphetnének fel a Földet fenyegető aszteroidák ellen.

Az ASE és az általa meghívott űrhajózások, mérnökök, jogászok és diplomaták idén májusban, a franciaországi Strasbourgban találkoznak annak érdekében, hogy megvitassák elképzeléseiket az emberiséget fenyegető tömegkatasztrófa elleni védekezésről. A strasbourgi találkozót további három hasonló rendezvény fogja követni, melyek eredményeként várhatóan megszületik az Egyesült Nemzetek Szervezetének szánt szövegszerű ajánlás.
A kezdeményezés részleteiről Rusty Schweickart űrhajós, az Apollo program egyik veteránja számolt be pénteken San Franciscoban. Scheickart szerint az ASE kiemelten fog foglalkozni a vészhelyzet esetén döntéshozatalra rendelkezésre álló idő hatékony kihasználásával, mert az ENSZ keretei közt ez az egyik leginkább problémás terület.

Jelenlegi ismereteink szerit körülbelül 127 olyan ismert aszteroida van, amely az elkövetkező száz évben ütközhet a Földdel, de ez a szám akár tízszeresére is nőhet az elkövetkező évtizedben, amikor az erre vonatkozó, nemrég megindult kutatások eredményeket hoznak.

Az ASE szerint a Földet fenyegető vészhelyzetben csak a nemzetközi összefogás segíthet, amikor is az egyes országoknak le kell mondaniuk egyes rövid távú érdekeikről – a Kiotói Egyezmény is példát szolgáltat arra, hogy ez milyen nehezen működhet.

A szervezet 2009-ben kívánja az ENSZ elé terjeszteni az ajánlást. Schweickart mindenesetre optimistán nyilatkozott a tervekről, amikor azt mondta: „Egy tornádót vagy egy hurrikánt nem lehet kivédeni, de egy aszteroida becsapódását igen: ha esetleg mégsem sikerülne, akkor nem is választ el olyan sok minket a dinoszauruszoktól.”