A Kiotói Jegyzőkönyv hatályba lépésének holnap esedékes kétéves évfordulója alkalmából Stavros Dimas, az európai környezetvédelmi biztos felszólította a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen kezdjen tárgyalásokat egy olyan világszintű, átfogó éghajlat-változási megállapodásról, amely a Kiotói Jegyzőkönyv helyébe lép, ha annak célkitűzései 2012-ben lejárnak.

Dimas biztos holnapig Washingtonban tartózkodik, hogy az Egyesült Államok felsőbb szintű kormánytisztviselőivel és a kongresszusi tagokkal megbeszéléseket folytasson az éghajlatváltozással kapcsolatos jövőbeni világszintű fellépésről és egyéb környezetvédelmi kérdésekről. A Kiotói Jegyzőkönyv évfordulójával egy időben a Bizottság európai meteorológusokat és időjárás-bemondókat fogad Brüsszelben egy figyelem-felkeltő kampány részeként, amelynek témája az egyének szerepe az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.
Dimas biztos kijelentette: „Rendkívül fontos, hogy az Egyesült Államok és más nagy kibocsátó országok részt vegyenek ezen erőfeszítésekben.” Az éghajlatváltozás jelentette súlyos veszély világszintű, ezért kizárólag világszintű megoldással előzhető meg. Nagyon bíztatónak tartom, hogy az Egyesült Államokban gyorsan nő az érdeklődés a kibocsátás-kereskedelem iránt, ami Európában kulcseleme az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésének.
A Kiotói Jegyzőkönyv az első kiemelkedő jelentőségű lépés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése irányába, azonban sokkal mélyrehatóbb beavatkozásra van szükség az éghajlat veszélyes mértékű megváltozásának megelőzéséhez, amely óriási gazdasági, társadalmi és környezeti hatással lehet az egész emberiségre.” Az éghajlat-változással foglalkozó kormányközi munkacsoport által a világszintű felmelegedéssel kapcsolatban e hónapban közzétett figyelmeztető előrejelzések ismeretében a nemzetközi közösségnek sürgősen tárgyalásokat kell kezdenie egy átfogó és ambiciózus, a Kiotói Jegyzőkönyvet felváltó új világszintű megállapodásról. “