Az EU Versenyképességi Tanácsa nem támogatta azt a bizottsági javaslatot, hogy kötelező célokat állapítsanak meg a nemzeti adminisztratív terhek csökkentésére. Angela Merkel német kancellár ugyanakkor bejelentette, hogy az elnökség ragaszkodik a bürokrácia leépítéséhez, amely a gazdasági növekedés alapja lehet Európában. A tagállamok elfogadták, hogy a Bizottság 2012-re 25 százalékkal csökkentse az EU-bürokráciát.

A Bizottság szerint a felesleges szabályozások kiiktatása a GDP 3,5 százalékával gyorsítaná fel a gazdasági növekedést és hozzávetőleg 150 milliárd eurós befektetést szabadítana fel.

A testület ugyanakkor elismerte, hogy a meghirdetett program nem az elvárt ütemben folyik. Günter Verheugen, ipari biztos szerint a Bizottság által javasolt 46 megszüntetendő vagy leegyszerűsítendő szabályozásból a tagállamok és az Európai Parlament mindössze ötöt hagytak jóvá.

A miniszterek ugyanakkor úgy döntettek, hogy tekintettel arra, hogy az egyes tagállamok helyzete teljesen eltérő, nem állapítanak meg kötelező célokat, hanem minden tagország saját maga tűzi ki megvalósítandó céljait. Bár Nagy-Britannia, Hollandia, Svédország és Dánia a kötelező adminisztratív tehercsökkentési célok meghatározása mellett foglalt állást, más tagállamok elutasították a kezdeményezést.

Angela Merkel német kancellár közben bejelentette, hogy az elnökség ragaszkodik a bürokrácia leépítéséhez, és az állam- és kormányfők márciusi csúcsértekezletén lehetőség szerint kötelező érvényű határozatot kíván elfogadtatni azzal kapcsolatban, hogy az egyes tagállamokban huszonöt százalékkal csökkentsék a bürokráciát. A német kormány – mint az idézett források közölték – tudatában van annak, hogy néhány tagország már előzőleg rendkívül kritikusan nyilatkozott azzal kapcsolatban.

A tervezett intézkedésekkel összefüggésben mindeddig csupán annyi szivárgott ki, hogy az első helyen szerepel a bürokráciával kapcsolatos költségek jelentős visszaszorítása. Szó van továbbá a törvényhozás egyszerűsítéséről, a törvények számának csökkentéséről és ezáltal a bürokratikus terhek mérsékléséről.

A tagállamok megállapodtak, hogy 2008-ra felmérést készítenek nemzeti szabályozásaikról, kiemelten kezelve azt a 13 területet, amelyet a Bizottság az üzleti széféra szempontjából a legfontosabbnak ítélt.