A rádiófrekvenciákról nemrégiben elfogadott parlamenti jelentés szerint a széles körű elterjedés ellenére az alkalmazási lehetőségek kihasználatlanok, mert mind a huszonhét tagállamban elérő szabályozás vonatkozik a frekvenciákra.

A rádiófrekvenciákról nemrégiben elfogadott parlamenti jelentés szerint széles körű elterjedése ellenére az alkalmazási lehetőségek kihasználatlanok, mert mind a huszonhét tagállamban elérően kezelik a frekvenciákat.

A rádiófrekvenciák használata a vezeték nélküli kommunikációra képes készülékek számára döntő fontosságú. A tévé, a mobiltelefon, a vezeték nélküli hálózat, az internet és az autó távirányítós zárja egyaránt valamilyen rádiófrekvenciát használ és a rádiófrekvenciák szerepet játszanak a repülőgépek, hajók, műholdak vezérlésében és a honvédelemben is.

A frekvencia kiosztás rendszere jelenleg EU-tagállamonként eltérő, s a 27 féle szabályozás hátrányosan érinti az európai cégeket, mert például az amerikai a rádiófrekvencia szabályozással egységes. Az Európai Bizottság 2006-ban terjesztett elő egységes szabályozást a rádiófrekvenciák kezelésére, melyet az EP is támogat.

Az EP-képviselők által négy fő pontban látják a terület szabályozásának megvalósíthatóságát. A képviselők elsődlegesen elősegítnék a fogyasztók javát szolgáló versenyt és innovációt, az EU egész területén egységes szabályozást alakítanának ki, rádiófrekvenciákat a piac igényei szerint osztanák szét, és biztosítanák a rádióadások nemzeti határokon átnyúló sugárzását.

A rádiófrekvenciák használatának bővítése a fogyasztók számára várhatóan olcsóbb és könnyebben elérhető készülékeket, például mobiltelefonokat (különösen harmadik generációs, „3G” telefonokat) és egyéb vezeték nélküli hálózati szolgáltatásokat jelent majd.

Fiona Hall (brit liberális) jelentéstevő szerint „bizonyos műsoradók erőteljes lobbitevékenysége ellenére az EP-képviselők támogatták a frekvenciák teljes tartományának lehetséges megnyitását. Ez a frekvenciák újfajta használatát jelentheti – tette hozzá -, például vezeték nélküli széles sávú szolgáltatásokat a szegény és nehezen megközelíthető vidéki területek számára.”

Hall megjegyezte, hogy „a vezeték nélküli technológiában az innováció üteme nagyon gyors, de a gyártók csak akkor tudják piacra dobni az ötleteiket, ha elérhetők alkalmas rádiófrekvenciák. A rádiófrekvenciák felszabadítása lehetővé teszi, hogy az európai gyártók lehetőségeiket kihasználva piacvezetővé váljanak a vezeték nélküli technológiában, hozzájárulva ezzel az európai munkahelyteremtéshez és növekedéshez.”