Kártérítési keresetet nyújtottak be az augusztus 20-i tűzijátékot megrendelő Miniszterelnöki Hivatal, valamint négy további alperes ellen a tragédia sérültjei és az áldozatok hozzátartozói a Fővárosi Bíróságon.

Hantos Ádám ügyvéd, a harminckét felperes jogi képviselője lapunknak azt mondta, indítványozta, hogy a bíróság közbenső ítéletben állapítsa meg az alperesek felelősségét.

Az öt alperes – a Miniszterelnöki Hivatal, a tűzijátékot lebonyolító Nexus Reklámügynökség Kft., annak alvállalkozója, az Absolut Pyro Kft., az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság – ellen benyújtott keresetlevélben a felperesek egyelőre 6,25 millió forint kártérítés, illetve az esedékes kamatok megfizetését kérik. “Ha a bíróság megállapítja a felelősségüket, beterjesztjük a reális, nyolcvan-száz millió forintos kárértékről szóló keresetet” – mondta az ügyvéd. Első körben azért határoztak meg ilyen alacsony összeget, mert a szakértői vélemények még nem készültek el, így a pontos kárt jelenleg nem lehet meghatározni.

Hantos és ügyfelei peren kívüli egyezséget ajánlottak a kancelláriának, de Gilyán György, a kormányfői kabinetiroda stratégiai irányításáért felelős államtitkára az ügyvédnek küldött válaszlevelében leírta: a rendkívüli időjárás okozta események miatt – mivel a polgári törvénykönyvben megjelölt feltételei hiányoznak – a kártérítési felelősségük nem áll fenn.