Méltánytalan árképzés miatt az Európai Bizottság arra intette a Microsoftot, hogy további büntetésekre számíthat.

Kifogási nyilatkozatot küldött a Bizottság a Microsoft részére, amiért a redmondi székhelyű cég nem tett teljes mértékben eleget egy 2004-es bizottsági határozatnak. Eszerint a szoftvergyártó visszaélt domináns piaci helyzetével, és jogtalanul korlátozta a tőle független szoftverfejlesztőket, hogy olyan programokat írjanak, amelyek éppen olyan jó hatásfokkal működnek a Windows operációs rendszer alatt, mint a vállalat saját fejlesztései.

A Bizottság akkor arra kötelezte az egykor Bill Gates által alapított céget, hogy tegye lehetővé a független szoftverfejlesztők teljes interoperabilitását, s „méltányos és nem diszkriminatív” feltételek mellett hozzon nyilvánosságra minden olyan információt, amelyre a tisztességes versenyfeltételekhez szükségük van.

Az EU végrehajtó testülete mostani kifogási nyilatkozatában megállapította, hogy az interoperabilitáshoz szükséges információk vonatkozásában nem történt számottevő fejlesztés. Brüsszel megalapozatlanságra hivatkozva visszautasította a szofveróriás 1500 oldalas beadványát, és méltánytalannak nevezte azt az árat, melyet a Microsoft az információkért kér, anélkül, hogy valódi innovációs munkát tudna felmutatni.

A Microsoftnak mostantól számítva négy hete van a válaszadásra, melyet követően a Bizottság napi büntetést róhat ki a vállalatra.