Az európai és az amerikai tárgyalófelek döntő előrehaladást értek el a liberalizációs légiforgalmi egyezményt célzó „nyitott égbolt” tárgyalásokon – közölte pénteken részletek ismertetése nélkül Jacques Barrot közlekedési biztos.

Nagyon örülök a haladásnak, és most javaslatot terjeszthetek a miniszterek tanácsa elé – hangoztatta pénteken Jacques Barrot. A közlekedési biztos várhatóan a március 22-én esedékes tanácsülés mutatja be a megállapodási tervezetet a Huszonhetek képviselőinek.

A „nyitott égbolt” tárgyalások ügyében évek óta húzódnak az egyeztetések Washington és Brüsszel között. A legutóbbi fejlemény az volt, hogy az amerikaiak még tavaly decemberben visszavonták azt a szabályozást, mely nagyobb részvételt ígért az európai vállalatoknak az amerikai légipiacon.

Akkor a Bizottság és a közlekedési tanács is mélységes sajnálatának adott hangot, Mary E. Peters amerikai közlekedési miniszter azonban foglalkoztatási és biztonsági aggodalmakkal magyarázta a lépést. A felek a múlt hónapban ismét tárgyalóasztalhoz ültek; a mostani fordulón az EU-t – a közlekedési biztos mellett – Wolfgang Tiefensee, a soros elnökséget ellátó Németország szakminisztere képviselte.