A kormány szerdai ülésén döntött arról, milyen feltételekkel kell visszafizetni azoknak az önkormányzatoknak a közműfejlesztési támogatást, amelyek 2002 és 2005 között jogosulatlanul vették azt igénybe. A kabinet elsődleges szempontja az ütemezés meghatározásánál az volt, hogy ne veszélyeztesse az önkormányzatok működőképességét.

Az Állami Számvevőszék vizsgálata 2006-ban azt állapította meg, hogy 166 helyi önkormányzat jogosulatlanul vette igénybe a közműfejlesztést elősegítő állami támogatást. A számvevőszék által feltárt visszásság miatt a 166 önkormányzatnak 3,1 milliárd forintot kell visszafizetnie a költségvetésbe.

A 2005. évi zárszámadási törvény lehetővé tette a kormánynak, hogy részletfizetési kedvezményt biztosítson a helyhatóságoknak a jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszafizetésére, a visszafizetés végső határideje így 2015. december 31-e.

A kormány szerdai ülésén elfogadta visszafizetés feltételeiről szóló rendeletet, amely a visszafizetés ütemezését az önkormányzatok teherbíró képességéhez igazodóan állapítja meg. A kabinet az önkormányzatoknak lehetőséget biztosít arra is, hogy a részletfizetés elkezdésére haladékot kapjanak.

A 166 önkormányzat közül 58 kérte a részletfizetés lehetőségét, a többi önkormányzat egy összegben visszafizeti a jogosulatlanul felvett támogatást. A részletfizetést választó önkormányzatoknak összesen 2,78 milliárd forintot kell visszafizetniük.