Az EU irodát nyitna a Second Life elnevezésű, internetes virtuális világban, amelyben Svédország képviseletet, a francia elnökjelöltek pedig választási központokat hoztak létre.

Mikolaj Dowgielewicz bizottsági szóvivő az EUobserver internetes portálnak úgy nyilatkozott, hogy a Bizottság komolyan vizsgálja annak lehetőségét, hogy irodát nyisson a virtuális világban.

A Second Life elnevezésű háromdimenziós pszeudo-világot a benne élők – ún. avatarok – építik, alakítják. A lakosok bolyonghatnak a virtuális világban, találkozhatnak egymással, részt vehetnek egyéni vagy közös programokban, sőt még virtuális tárgyakat és szolgáltatásokat is vásárolhatnak egymástól. A programot a Linden Lab vállalat indította 2003-ban és a közösség lakosainak száma a múlt héten érte el a 4 milliót. A Second Life-ban már több valódi vállalat nyitott boltot, míg a Reuters-nak tudósítója is van a virtuális világban.

A Second Life legtöbb lakója egyébként európai – az aktív használók 54 százaléka – míg a lakosság 34,5 százaléka amerikai.

A Bizottság szerint a virtuális iroda megnyitása része lenne a testület azon törekvéseinek, hogy az európai polgárokat közelebb kell hozni az EU-hoz. A szóvivő szerint a testület a hagyományostól eltérő csatornákat keres a kommunikációra és nyitott az újdonságokra.

Svédország nemrég bejelentette, hogy – a világon elsőként – a Svéd Intézet képviseletet nyit a Second Life-ban, melynek célja a fiatal célközönség Svédországgal való megismertetése. A virtuális világ egyébként nem ismeretlen a politika előtt sem, hiszen a francia elnökjelöltek Segolene Royal és Nicolas Sarkozy is nyitottak választási irodát játékban, ahol ingyenes pizzát és pólókat osztogattak. Amikor a szélsőjobboldali Nemzeti Front is megnyitotta irodáját a virtuális lakók addig tüntettek az épület előtt, míg az el nem költözött.