Az Európa utolsó diktatúrájáként emlegetett Fehéroroszországban már az internetkávézókban sem lehet a nélkül internetezni, hogy a közhatalmi szervek ne tudnák milyen oldalakat látogattak meg a vendégek.

Az egy évvel ezelőtt tartott belorusz elnökválasztás (melyen Lukasenkot a szavazatok több mint 80 százalékával választott meg az ország első emberének) egyik “eredményeként” a közhatalom korlátozta a magánszemélyek internet-előfizetési lehetőségeit és azt a jogát, hogy a Fehéroroszországra utaló .BY végződésű doménneveket jegyeztessenek be. A közvélekedés szerint ezek az intézkedések főleg azért születtek, mert a világháló Lukasenko ellenzékének egyik legfontosabb fóruma volt a kampányban.

Egy orosz híroldal a napokban viszont már arról számolt be, hogy a fehéroroszországi internethasználati lehetőségek további korlátozásokat szenvedtek. Ezentúl ugyanis a nyilvános helyen internetezők által felkeresett honlapok listáját az adott hely tulajdonosának egy évig meg kell őriznie és a hatóságok rendelkezésére kell bocsátania, mert a belorusz állam szeretne minden lehetséges szervezkedést megelőzni.