Új országos cigány önkormányzati elnökválasztást akar elérni Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, ezért a közigazgatási hivatalhoz fordult. Kolompár Orbán, a Magyar Cigány Fórum vezetője áll az új voksolás elébe.

Törvényellenesen választott elnököt az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke szerint. A fideszes politikus lapunknak elmondta, hogy ezért a közigazgatási hivatalhoz fordultak. Emellett Farkasék büntetőfeljelentést is tettek, mivel három Lungo Drom-os képviselőtársukat fizikailag bántalmazták a Duna Palotában megtartott alakuló rendezvényén.

Mint ismeretes: meglepetésre nem az országos kisebbségi választáson nyertes Lungo Drom elnökét, hanem a Magyar Cigány Fórum (MCF) által jelölt, egyébként Lungo Drom-osként mandátumot szerző Kozák Jánost választotta meg a többség. A két szemben álló frakció közé MCF-es szimpatizánsok álltak, és Kozákot az ő segítségükkel ültették át saját képviselőik közé a Lungo Drom táborából. Az ülést vezető Drágos József korelnök ekkor berekesztette az ülést, és a Lungo Drom kivonult a teremből. Utóbbi, 28 tagú frakcióból ketten átültek a 25 tagú MCF padsoraiba, így a többség Kozákot meg is szavazta. Drágos a választás után árulónak nevezte Kozákot, amiért Lungo Drom-os képviselőként bizalmat kapva, elfogadta az MCF jelölését.

“Ha a közigazgatási hivatal új választást ír ki, semmi sem változik, 27:26 arányú többséget tudunk biztosítani az OCÖ-ben” – mondta a Magyar Hírlapnak Kolompár Orbán, az MCF elnöke. Így az MCF-es többség újra Kozákot választhatja meg elnöknek.

Kolompár szerint azok a Farkas által “verőlegényeknek” minősített fiatalemberek, akik a két frakció közé állva segítették Kozák átülését az MCF-be, csupán vendégek voltak a rendezvényen. Visszautasította, hogy a “vendégek” erőszakosan léptek volna fel. “Csak a Lungo Drom-osok vették körbe Kozák Jánost, én csak ott láttam erőszakos eseményeket” – mondta.

Kolompár egyébként a történtek ellenére is nyugodt munkára számít. Mint mondta, csakis így tudnak a cigányság helyzetén javítani – a kormány segítségével.