Franciaországban az internetes rádiók és a lemezkiadók szervezetei megállapodtak az interneten sugárzott tartalom közreadási feltételeiről.

Nemrég számoltunk be arról, hogy az Egyesült Államokban a jogdíjak emelése révén ellehetetlenülhetnek a kis hallgatottságú, sokszor magánszemélyek által üzemeltetett internetes rádióállomások.

Franciaországban viszont a webrádiók üzemeltetőit tömörítő L’association France Webradios és a legnagyobb lemezkiadókat képviselő SCPP (Société civile des producteurs phonographiques) nemrég megkötött megállapodása a kisebb állomásoknak is megteremti a működési feltételeket.

A főleg amatőrök vagy kisebb civil egyesületek által működtetett rádiókban sugárzott zenék után fizetendő jogdíjak tekintetében szerződés a rádiók hallgatóinak száma alapján hoz létre két díjcsomagot: ötezer egyszerre kapcsolódó hallgató alatt az éves díj 480, míg ötezer és húszezer hallgató között 960 euró.

A megállapodás rögzíti azt is, hogy az állomásoknak nem kell digitalis jogkezelő rendszerekkel (DRM) ellátott felvételeket sugározniuk.