Nem egyezik a koalíciós pártok véleménye a gyülekezési törvény módosításáról. A szocialisták támogatják a kormány erről szóló tervezetét, de a szabad demokrata Fodor Gábor szerint egyelőre a jelenlegi szabályok mellett is kezelhetők a demonstrációk.

Csak néhány ponton korlátozná a gyülekezési jogot a kormány törvénytervezete, erről információnk szerint a pártok a hét végén egyeztetnek. Ilyen egyebek között az, hogy a tüntetők nem rejthetik el az arcukat, a rendezvény megtiltható, ha arra lehet számítani, hogy a résztvevők felfegyverkezve érkeznek, és a rendezéstől számítva legkorábban harminc nappal lehet bejelenteni a demonstrációt. Ezentúl a kormány javaslatai csak kibontják, pontosítják a meglévő rendelkezéseket – mondta Wiener György szocialista politikus. Szerinte a nyugati demokráciákban – Belgiumban, Németországban – jóval szigorúbban szabályozzák a tüntetések lebonyolítását. Példaként az említett országok parlamentjeinek védelmét hozta fel, ezek közvetlen környezetében nem vagy csak engedéllyel lehet demonstrálni, mert zavarja a testületek munkáját. A tüntetőknek pedig Németországban is azonosíthatóknak kell lenniük.

Az a kormányzati elképzelés pedig, amely a népképviseleti szervek közé sorolja az önkormányzatokat is, a meglévő gyülekezési törvény értelmezése. A jelenlegi szabályozás ezzel kapcsolatban ugyanis csak azt mondja ki, hogy meg kell tiltani a tüntetést, ha súlyosan zavarja a népképviseleti szervek, illetve a bíróságok munkáját. Ennek megítélése a rendőrség feladata, de határozatuk a bíróságon megtámadható. Wiener György szerint a rendszerváltozás előtt a tanácsok népképviseleti szervek voltak, és bár utódai, az önkormányzatok nem minősülnek annak, a törvényalkotó szándéka ezeknek az intézményeknek a védelmére is kiterjedt.

A szabad demokraták nem zárkóznak el a kormány javaslatainak megvitatásától, de Fodor Gábor nem látja indokoltnak a törvény módosítását. Az SZDSZ elnökjelöltje szerint a jelenlegi jogszabályok alapján is megoldható a demonstrációk kezelése, biztosítása. A maszk tiltásáról azt mondta: ő sem tartja helyesnek ennek használatát, de ezt törvényben kimondani akkor van értelme, ha általánossá válik. Fodor ez ügyben a nemzetközi gyakorlatból indulna ki.