Öt helyett már csak három „tokaji” ügy van az európai taláros testületek előtt, miután kettőben az Elsőfokú Bíróság végzéssel lezárta az eljárást.

A „Tocai friulano” az olaszországi Friuli-Venezia Giulia tartományban hagyományosan termesztett szőlőfajta, melyből a „Collio” vagy „Collio goriziano” földrajzi megjelölés alatt forgalmazott borokat állítják elő. 1993-ban az Európai Közösség és Magyarország megállapodást írt alá a bormegnevezések kölcsönös védelméről és ellenőrzéséről.

Ez egy 2007. március 31-ig tartó átmeneti időszakot követően megtiltotta a „Tocai” kifejezés használatát a „Tocai friulano” leírására. Bár az Európai Bíróság 2005. május 12-én meghozott ítéletében egyszer már igazat adott Magyarországnak a vitában, elutasítva az olasz panaszt, egészen mostanáig még mindig öt „tokajis” beadvány volt a luxembourgi taláros testület előtt: kettő az Európai Bíróság, három az Elsőfokú Bíróság előtt.

Ezek közül azonban most kettőben az Elsőfokú Bíróság végzéssel lezárta az eljárást. Március 12-én meghozott két végzésében a taláros testület így megállapította, hogy sem Friuli-Venezia Giulia tartományt, sem pedig az eljárást kezdeményező olasz termelőket nem érinti személyükben a bormegállapodásból eredő tilalmat a közösségi jogba átültető bizottsági rendelet a tilalomról szóló rendelkezése.

Éppen ezért az Elsőfokú Bíróság a két keresetet – mint elfogadhatatlant – elutasította, anélkül, hogy az ügyben felmerült lényegi kérdéseket megvizsgálta volna.

A két kereset elutasítása után tehát már csak három ügy maradt folyamatban az Európai Bíróság (C-23/07. sz. és C-24/07. sz. ügyek), illetve az Elsőfokú Bíróság (T-431/04. sz. ügy) előtt a „Tocai friulano” elnevezés használatának megtiltásával kapcsolatban.