Az EU pénzügyminiszterei egyhangúlag támogatták az egységes európai fizetési térség létrehozását, amely lehetővé teszi, hogy a fogyasztók ugyanolyan feltételekkel utaljanak külföldre, mint belföldre.

A német pénzügyminiszter Peter Steinbrueck szerint a megállapodás az első konkrét lépés az európai pénzügyi piacok integrálódása felé.

A tervek szerint a határon átnyúló, hitelkártyával, bankkártyával, elektronikus átutalással, vagy más módon történő fizetések ugyanolyan könnyűek és olcsóak lesznek, mint a tagországokon belüli utalások.

Az Európai Unióban jelenleg többféle nemzeti szabályozás van érvényben, amely óriási különbségeket eredményez a fizetési szolgáltatások árai között. az Az egyik országban ingyenes banki átutalás például, más tagországokban 10 euróba is kerülhet.

Az Európai Bizottság számításai szerint a jelenlegi rendszerben az átutalások éves költsége eléri a GDP 2-3 százalékát, ezért a fizetési térség létrehozása évente akár 50-100 milliárd eurós megtakarítást is jelenthet a fogyasztóknak.

A megállapodást áprilisban terjesztik az Európai Parlament elé, amely második olvasatban tárgyalja a jelentést.