A tavalyi év végére kiépült az e-közigazgatás alap infrastruktúrája Magyarországon, de a szolgáltatások szélesebb körben való elterjedéséhez a felhasználók aktívabb bevonása és a közigazgatás folyamatainak modernizációja is szükséges – derül ki az Információs Társadalom és Trendkutató központ tanulmányából.

Az Elektronikuskormányzat-központ szerdán mutatta be a hazai e-közigazgatás állapotáról készült 2006-os jelentést, amely a BME, az UNESCO és az ITTK közreműködésével készült. A jelentés sikerként értékeli, hogy 2006 végére kiépült a e-közigazgatást kiszolgáló alap infrastruktúra, a központi rendszer és működik az EU által előírt 27 közigazgatási szolgáltatás.

Tavaly az internetezők mintegy fele lépett on-line kapcsolatba a közigazgatással, 16 százalékuk töltött le különböző űrlapokat, nyomtatványokat – mondta el Molnár Szilárd, az ITTK kutatási igazgatója. Meglepő tanulsága a felmérésnek, hogy míg a hazai internetezők általában fiatal, jómódú városiak, addig az e-közigazgatási szolgáltatásokat jellemzően a középkorú, vidéken élő internetezők preferálják. Az igazgató elmondta azt is, hogy az Európai Unió a már ismert négy e-szolgáltatási szint után várhatóan bevezet egy ötödik szintet, a személyre szabott szolgáltatásokat is.

Bogóné Jehoda Rozália, Kopint-Datorg üzlet áigazgatója, az OECD tanulmány egyik szerzője kiemelte: az e-közigazgatást sok helyen még ma is informatikai kérdésként kezelik, nem pedig közigazgatási feladatként. Ez látszik abból is, hogy különösen az önkormányzatoknál informatikai szakértőkre bízzák az e-közigazgatás fejlesztését. A jelentés negatívumként említi azt is, hogy a hazai közigazgatásból hiányzik a menedszer-szemlélet, valamint hogy az önkormányzatoknak – mint az a vizsgálat során bebizonyosodott – sokszor egyáltalán nincs e-közigazgatási, informatikai stratégiájuk.

Az OECD tanulmány elismerő fejezetei ellenére nem ülhetünk a babérjainkon, a fejlesztéseket az EU-források bevonásával, szélesebb körű szakmai párbeszéd mellett, előre lefektetett stratéga alapján kell folytatni – mondta el Bódi Gábor, az EKK főosztályvezetője.