Nagy-Britannia óvatosan, de együttműködően áll hozzá az európai alkotmányszerződés ügyéhez, és támogatja a német uniós elnökség erőfeszítéseit a kérdésben, ám jelenlegi formájában nem tartja valószínűnek az alkotmány elfogadását- derült ki Göncz Kinga külügyminiszter és Geoff Hoon brit Európa-ügyi miniszter megbeszélésén.

A találkozót követően Göncz Kinga elmondta: London az európai alkotmányszerződés olyan formájában érdekelt, amely amelyet nem kell népszavazásra bocsátani. Geoff Hoon a találkozón arról beszélt: kevés reményt lát arra, hogy a dokumentum a jelenlegi formájában átmenjen, ezért más formát kellene találni annak elfogadására.

A találkozón napirenden voltak energiabiztonsági ügyek is. “Magyarország célja természetesen az, hogy biztonságos gázellátása legyen, ugyanakkor létezzen a diverzifikáció lehetősége, az ellátási útvonalakat, forrásokat, valamint a megújuló energiaforrásokat tekintve is” – fogalmazott Göncz Kinga. Geoff Hoon elmondta, Londonnak sincsenek megbízható információi arról, mekkora gázkészletekkel rendelkeznek a közép-ázsiai országok, a Kaszpi-tenger térsége.

“Szoros együttműködést szeretnénk Nagy-Britanniával a kutatás-fejlesztési területen, az új technológiák átvételében, elsősorban a megújuló energiaforrások arányának növelése érdekében” – mondta a magyar külügyminiszter. Kitért arra is, hogy Koszovó kapcsán a brit megközelítés hasonló, mint a magyar: fontos, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa döntsön a kérdésben és az EU egységes álláspontot képviseljen az ügyben.