Törvényt sértett az Országos Cigány Önkormányzat, ezért meg kell ismételni a közgyűlést és az elnökválasztást. Az közigazgatási eljárást a közgyűlésben többséget szerzett Lungo Drom kezdeményezte.

Több szempontból is törvénysértő volt az Országos Cigány Önkormányzat alakuló ülése, ezért április 13-ig új közgyűlést kell tartani – döntött a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal. Forgács Imre hivatalvezető szerint az elnökválasztás során történt rendzavarás mellett az is jogellenes volt, hogy nem a tényleges korelnök, Kertész Lóránt vezette le az ülést. A következő közgyűlés szabályszerű lebonyolításához Forgács felajánlotta hivatala segítségét: technikai forgatókönyv-egyeztetésre hívta a cigány szervezetek képviselőit.

A magyarországi cigányság visszakapta a demokráciát – értékelte a döntést Farkas Flórián, a közgyűlésben többséggel bíró Lungo Drom elnöke. Szerinte a cigányság nem engedheti meg magának, hogy országos képviselet nélkül létezzen, ezért mihamarabb szeretnék megtartani az új közgyűlést. Bízik abban, riválisuk belátja, hogy a cigányság érdekeit kell szem előtt tartani.

A rivális egy alkotmányjogásszal átnézeti az indoklást. Az ominózus közgyűlésen megválasztott Kozák János elnök szerint azt is meg kell vizsgálni, hogyan került a gyűlés élére egy törvénytelen “korelnök”. Ennek ellenére tudomásul veszi a hivatal döntését, s készen áll az újabb megméretésre.

Március 13-án azért volt botrány a közgyűlésen, mert a Magyar Cigányszervezetek Fóruma Kozák Jánost, a Lungo Drom képviselőjét jelölte elnöknek Farkas Flóriánnal szemben, majd erőszakkal átültette a jelöltet soraiba. Miután az illegitim korelnök, Drágos József berekesztette az ülést és a Lungo Drom-os képviselők elhagyták a termet, a cigányszervezetek fóruma tovább folytatta a közgyűlést, és megválasztotta az egyetlen elnökjelöltet.

Az 53 tagú közgyűlésben a Lungo Dromnak 28, a Cigányszervezetek Fórumának 25 mandátuma van, így arra lehetett számítani, hogy a többség Farkast választja majd az OCÖ elnökének