Elutasította a gyülekezési törvény módosításáról szóló minisztériumi elképzeléseket a Fidesz azon az ötpárti egyeztetésen, amelyet tegnap rendezett az igazságügyi és rendészeti tárca. Így elmarad a kétharmados parlamenti többséget igénylő módosítás.

Azokról a ma is rendőrként szolgáló tettesekről kérdezte a gyülekezési törvény módosításáról tartott ötpárti egyezetésen a Fidesz Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert, akiket a tavaly őszi zavargások idején durva jogsértéseket követtek el, de a kormány máig nem vonta felelősségre őket. Világossá tették, hogy amíg nem kapnak tájékoztatást többek között a Révész Máriusz országgyűlési képviselőt megverő tettesek kézrekerítéséről, nem vesznek részt a további szakmai egyeztetéseken.

A legnagyobb ellenzéki párt szerint azért is szükségtelen a törvény felülvizsgálata, mert a tavaly őszi események nem a törvény korszerűtlensége vagy hiányosságai miatt következtek be, hanem a törvény helytelen alkalmazása, valamint a tehetetlen, politikafüggővé vált rendőri fellépések és mulasztások miatt.

A tervezet kapcsán a miniszternek írásban is átadott észrevételeiből kiderül, a Fidesznek elfogadhatatlan a módosítás, több ponton alkotmányellenes, és a polgároknak előnytelen módon, rejtve próbálja megregulázni a választási törvényt is. A párt a tervezetből mindössze a rendőrségi törvény azon módosítását támogatja, amely minden esetben kötelezővé tenné a rendőröknek az azonosító jelzés viselését.

A minisztérium elképzelései szerint a módosított törvény megtiltaná, hogy a rendezvényeken részt vevők csuklyával vagy maszkkal takarhassák el az arcukat, és a spontán gyülekezés esetében is előírnák a bejelentési kötelezettséget.

Bejelentett tüntetést legfeljebb négy napig lehetne tartani, ezután újabb bejelentés lenne szükséges, a többnapos rendezvényeken pedig legfeljebb nyolc órán át lehetne korlátozni a közlekedést. A tervezet a választási gyűlés szervezését azokra a pártokra és jelöltekre korlátozná, akiket már nyilvántartásba vettek. Az egyeztetés után Wiener György szocialista, Gusztos Péter szabad demokrata és Herényi Károly MDF-es képviselő úgy nyilatkozott: szükségesnek tartják a törvény módosítását. A szaktárca várhatóan a kormány elé viszi a tervezetet, de a törvény kétharmados szavazati többséget igénylő módosítása ellenzéki támogatottság híján elmarad.