Az önszabályozási megoldások előnyben részesítése alááshatja a pénzügyi szolgáltatások európai piacának gyors növekedését – állítja az EP egy friss jelentése.

Az Equitable Life brit biztosítótársaság összeomlásával foglalkozó jelentés szerint a brit kormány nem megfelelően alkalmazta az uniós jogot, és Európa-szerte több ezer embert kell kompenzálnia, akik a biztosítótársaság bedőlésével garantált nyugdíjuknak inthettek örökre búcsút.

A dokumentum szerint az úgynevezett light-touch megközelítés (azaz amikor az állami szabályozást a legszükségesebb területekre szorítják vissza, és az önszabályozási megoldásokat részesítik előnyben) „egy lépéssel túl messzire ment”, hozzájárult egy gyenge szabályozói környezet kialakításához, s mindez szerepet játszott az Equitable Life válságának kialakulásában. A jelentés megítélése szerint az erősebb kontroll már egy korai szakaszban felfedhette volna a problémákat.

Diana Wallis (brit, liberális) jelentéstevő reformot sürget. A jelentés emlékeztet arra, hogy a britek mellett a biztosítótársaságnak ír, svájci és német ügyfelei is voltak, ám ez utóbbiak nem tudnak ugyanazokkal a jogorvoslati lehetőségekkel élni. A szöveg szerint az efféle problémák aláássák az európai pénzügyi piacba vetett fogyasztói bizalmat.

A fogyasztóknak ugyanolyan szintű védelemben kell részesülniük a bíróságon kívüli jogorvoslati rendszereken keresztül, függetlenül attól, hogy a pénzügyi terméket hazai vagy külföldi szolgáltatótól vásárolták-e – szögezi le a dokumentum. Az Equitable Life tevékenységét vizsgáló jelentésről a tervek szerint május 9-én szavaz az EP.