Ma mutatja be az Európai Bizottság a légi utasok jogaival kapcsolatos rendelet eredményeinek és alkalmazásának értékeléséről szóló jelentését.

Ez a fő megállapítása annak – a Bizottság megbízásából készült – tanulmánynak, mely a légi utasok jogait védő közös szabályok eredményességéről szóló bizottsági közleményt kiegészíti.

”Noha napjainkban a légi utasok már kétségtelenül fokozott védelmet élveznek, gondoskodnunk kell arról, hogy a légitársaságok és a tagállamok teljes körűen teljesítsék kötelezettségeiket – hangsúlyozta Jacques Barrot, a Bizottság közlekedésért felelős alelnöke. – A Bizottság hat hónapot biztosít a tagállamoknak és a társaságoknak arra, hogy érvényt szerezzenek a légi utasok rendeletben előírt jogainak. Mi minden segítséget megadunk ehhez a folyamathoz.”

Noha a várakozni kényszerülő utasok ma különleges jogokkal rendelkeznek, ezeket nem mindig tudják érvényesíteni a légitársaságokkal szemben. A társaságok például gyakran elmulasztják tájékoztatni az utasokat jogaikról az utazás megszakítása esetén annak ellenére, hogy a rendelet kötelezi őket erre, hiszen az utasoknak megfelelő információk birtokában kell lenniük ahhoz, hogy jogaikat érvényesíthessék.
A Bizottság tehát úgy látja, hogy számos területen további munkára van szükség: hatékonyabbá kell tenni a rendelet végrehajtását, tisztázni kell bizonyos előírások értelmezését, világossá kell tenni, mi a különbség a járatok késése és törlése között (az utasokat ugyanis a körülményektől függően különböző jogok illetik meg), erősíteni kell a közös szabályok alkalmazását felügyelő, a rendelet végrehajtásáért felelős nemzeti szervek szerepét.

A jobb eredmények elérése érdekében a Bizottság az elkövetkezendő hat hónapban el kívánja mélyíteni az együttműködést a nemzeti szervekkel és a légitársaságokkal. Ha a végeredmény nem lesz kielégítő, a Bizottság jogsértési eljárásokat kezdeményez a tagállamok ellen.

Amennyiben sem az együttműködés, sem az említett eljárások nem hoznak megfelelő eredményt, a Bizottság esetleg fontolóra veszi a jelenlegi rendelet módosítását.

A rendelet új szabályokat vezetett be a légi utasoknak nyújtandó kártérítés és segítség tekintetében a visszautasított beszállás, a járattörlés, a jelentős késés vagy az utas alacsonyabb osztályon történő elhelyezése esetére. A körülményektől függően a rendelet a légitársaságokat a következőkre kötelezi: segítségnyújtás az utasoknak frissítőkkel, étkezési, szállás- és kommunikációs lehetőségekkel; más útra terelés és jegyár-visszatérítés felajánlása, kártérítés, valamint kérés nélkül tájékoztatás a rendelet szerinti utasjogokról.

A Bizottság készített egy frissített tájékoztató anyagot is annak érdekében, hogy az utasok tisztában legyenek jogaikkal. Még a nyár előtt minden repülőtéren új információs plakát kerül elhelyezésre.