Göncz Kinga külügyminiszter előterjesztésében a kormány jóváhagyta az Országgyűlés elé terjesztendő jelentést Magyarország európai uniós tagságával összefüggő kérdésekről.

A külügyminiszter a kormány ülését követő sajtótájékoztatón a jelentésből azt emelte ki, hogy hazánk az európai uniós jogharmonizációban kifejezetten jól teljesített; jól áll a schengeni felkészülésben és a strukturális alapok felhasználásában. Megkezdődött a felkészülés a 2011-ben esedékes magyar elnökségre.

Az Országgyűlés és a Kormány európai uniós ügyekben történő együttműködéséről szóló 2004. évi LIII. törvény 7. § (4) bekezdése értelmében a Kormány évente tájékoztatja az Országgyűlés plenáris ülését a Magyar Köztársaság európai uniós tagságával összefüggő kérdésekről és az európai integráció helyzetéről. A csatlakozás óta ez a harmadik jelentés az Országgyűlés részére.

A jelentés célzott tájékoztatást ad a Magyar Köztársaság európai uniós tagságával összefüggő kérdésekről és az európai integráció legfontosabb eseményeiről, eredményeiről.

Az európai uniós tagsággal együtt járó kérdésekkel, a tagságból fakadó kötelezettségekkel és az Európai Unió helyzetével, folyamataival az Országgyűlés munkája során a csatlakozást megelőzően és a csatlakozást követően is folyamatosan foglalkozik.

A jelentés áttekinti a 2006-os esztendő legfontosabb folyamatait és kiemelt kérdéseit, azonban nem vállalkozik arra, hogy a közösségi politikák fejlődésének és azok hazai végrehajtásának, illetve hatásainak minden részletéről kimerítő elemzést és értékelést adjon.

A Magyar Köztársaság európai uniós tagságával összefüggő kérdésekről szóló fejezetben a dokumentum értékeli Magyarország szerepét az uniós folyamatokban, a magyar kezdeményezéseket az uniós döntéshozatalban, az uniós tagságból fakadó lehetőségek kihasználását és a kötelezettségek teljesítését, az intézményes integráció helyzetét, és az Unió belső köreihez való felzárkózás érdekében tett lépéseket.

Az európai integráció helyzetéről szóló fejezetben a jelentés bemutatja a 2006-os esztendő legfontosabb uniós fejleményeit.

A jelentés a Magyar Köztársaság európai uniós tagságával összefüggő kérdésekről és az európai integráció helyzetéről itt található.