A Microsoft – kompenzáció nélkül – kénytelen lesz „érzékeny és értékes technikai információkat” megosztani versenytársaival a Windows operációs rendszerről – értesült a Financial Times.

A redmondi székhelyű szoftvergyártó óriás az Európai Bizottság három évvel ezelőtti trösztellenes határozata értelmében köteles ezeket az információkat megosztani riválisaival. Az EU végrehajtó testülte abban bízik, hogy így a versenytársak is képesek lesznek olyan szoftvereket előállítani, melyek kompatibilisek a Windows-zal.

A Bizottság a múlt hónapban azzal vádolta meg a Microsoftot, hogy nagyon magas jogdíjakat kér az engedélyekért. (Az egykor Bill Gates által alapított cég ilyen formán a vállalatok szerverforgalmának akár 5,95 százalékára is igényt tarthat.) A testület által kiküldött mostani kifogási nyilatkozat ugyanakkor világossá teszi, hogy az amerikai vállalat legjobb esetben is ennek az összegnek csak a töredékét jogosult kiszabni.

A Microsoft legkésőbb április 23-ig válaszol a Bizottság levelére. A cég szóvivője abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a szoftvergyártó vállalat eleget tesz a Bizottság 2004. márciusi határozatának, emellett azok a feltételek, melyek mentén elérhetővé tették a jegyzőkönyveket – mint fogalmazott – méltányos volt és nem volt diszkriminatív. A Bizottság nem kívánt kommentárt fűzni az esethez.