Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa az I. fokon meghozott ítéleteket a különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt R.L.és társai ellen indított büntetőügyben. A táblabíróság emellett kimondta: az I.-II.-III rendű vádlottakkal szemben a büntetést bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt szabja ki.

Így R.L.(1968 – kalocsai lakos) I. rendű vádlott jogerős büntetése – akit több bűncselekményben – közöttük társtettességben, folytatólagosan, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében találtak bűnösnek – 9 év 6 hónap fegyház lett. Az ügy II. és III. rendű vádlottja, Unger László (1967 – budapesti lakos) és Ludik István Attila (1965 – budapesti lakos) 8 év 6 hónap, illetve 7 év fegyházbüntetést kapott.
A többi vádlott jogerőssé vált büntetése – igazodva a kisebb súlyú elkövetett bűncselekményekhez – jóval enyhébb lett.

Az I. és a VIII. rendű vádlott 2002 októberében megvásároltak egy addig budapesti székhelyű kft.-t. A kft. ügyvezetője az I. rendű vádlott lett, aki 90 százalékos üzletrésszel rendelkezett a vállalkozásban. A cég székhelyét ezt követően Szegedre jegyezték be. Az I. rendű vádlott közvetlen irányítása alá került kft. felhasználásával az I., a II. és a III. rendű vádlottak bűnszervezetet hoztak létre azzal a céllal, hogy a feketepiacon könnyen értékesíthető termékeket gyártó, illetve forgalmazó cégeket keresnek meg, és megpróbáljanak velük a termékek leszállítását követően halasztott fizetésben megegyezni. Amennyiben az adott szállító ebbe nem ment bele, a kft. a kezdeti szállítások ellenértékét készpénzben kifizette, majd miután elnyerték az üzleti partner bizalmát, már úgy rendeltek árút, hogy annak kifizetése a vádlottaknak nem állt szándékába.
Így az említett vádlottak a sértetteket jogtalan haszonszerzés érdekében tévedésbe ejtették, és rendszeres haszonszerzése törekedtek. Az öt hónapig működő kft.-t gyakorlatilag az I. rendű vádlott irányította, de munkáját a II. és a III. rendű vádlott is segítette. A kft. tevékenysége során több sértettnek összesen 118,4 millió forint kárt okozott. Vásároltak az ország számos pontjáról – többek között – háztartási tisztítóeszközöket, tej és sajttermékeket, száraztésztát, savanyúságot, alufóliát, állateledeleket, vattát, míg az általuk Szegeden bérelt raktár bérleti díjának nagy részét sem fizették ki. Az átvett áruk kifizetésének megtagadásakor arra hivatkoztak, hogy azért nem tudnak fizetni, mert az ő megrendelőik nem teljesítik fizetési kötelezettségeiket.

Ezek után az említett csalások mellett több bűncselekményben mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2006. október 17-én R.L.(1968 – kalocsai lakos) I. rendű vádlottat, s ezért őt 9 év 6 hónap fegyházra, s 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. és III. rendű vádlottja, Unger László (1967 – budapesti lakos) és Ludik István Attila (1965 – budapesti lakos) különböző minősítésű csalásokért 8 év 6 hónap, illetve 7 év fegyházbüntetést kapott I. fokon.

A IV. rendű vádlottat R. Gyulát (1959 – budapesti lakos) társtettességben elkövetett közokirat-hamisításért pénzbüntetésre ítélték, az V. rendű vádlottat, B. Aladárt ugyanilyen bűncselekményért próbára bocsátotta a bíróság. Az ügy IX. rendű vádlottját, T. Gábort (1968 – kalocsai lakos) társtettességben elkövetett közokirat hamisítás bűntettében, mint felbujtót 6 hónap börtönre ítélték. A vádlottakat különböző időtartamra eltiltották a közügyek gyakorlásától is. A bíróság kötelezte az I. a II és a III. rendű vádlottakat kártérítés kifizetésére is.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, míg a vádlottak és védőik felmentés, illetve enyhítés érdekében nyújtottak be fellebbezéseket, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. Az I-II-III. rendű vádlottak és védőik külön kérték, hogy állapítsa meg az ítélőtábla: nem bűnszervezetben követték el cselekményüket.