Az Európai Bizottság szerint a most nyáron külföldi üdülésre induló európaiak már élvezhetik az alacsonyabb mobildíjakat, miután az Európai Parlament ipari bizottsága elfogadta a szabályozást.

A Bizottság szóvivője szerint a szabályozást már akár júliusban bevezethetik. Az Európai Parlament ipari bizottsága óriási többséggel (45 igen, 3 nem és 1 tartózkodás) mondott igent az EB által javasolt intézkedésre, amely az ún. roaming díjakat percenként nettó 40 euró centben maximalizálná a kimenő és 15 centben a fogadott hívások esetén.

A szabályozás szerint a fogyasztóknak nem kell majd megváltoztatniuk szerződéseiket és a mobilszolgáltatók nem fizettethetnek velük semmilyen díjat, az átállást automatikusan el kell végezniük.

Az EP május 10. és 12. között tartandó plenáris ülésén szavazhat a jelentésről, amelyet így a telekommunikációért felelős miniszterek június 7-ei találkozójukon el is fogadhatnak. Amennyiben ez megtörténik – egyelőre Nagy-Britannia és Franciaország jelezte fenntartásait – a hivatalos lapban való megjelenés után azonnal hatályba léphet.