Már tizenöt európai uniós tagállam támogatja Prüm Szerződés beemelését az Európai Unió jogába, melynek eredményeként egy határokon átnyúló DNS-adatbázis állna az uniós tagállamok bűnüldöző hatóságok rendelkezésére.

A Prüm Szerződést 2004-ben kötötte hét olyan európai uniós tagállam, amelyek a madridi terrortámadások után hatékonyabbnak látták a klasszikus nemzetközi jog keretei közt megnyitni egymás előtt a rendészeti szerveik által kezelt adatbázisokat. Az Európai Unió mindmáig adós a rendőrségi ügyekben érintett adatok kezeléséről szóló keretszabályok elfogadásával, noha a német elnöükség egyik fő célkitűzése ennek még ebben az évben történő megvalósítása.

Bulgária, Szlovénia, Finnország, Portugália, Románia, Svédország és Szlovákia most hivatalosan is megerősítették: szeretnék ha a szerződést egész Európa elfogadná, mert a határokon átnyúló bűnözés korában a tagállamok különálló rendszereikkel nem folytathatnak hatékony bűnüldözést.

Az európai adatvédelmi felügyelő fenntartásokkal ugyan, de támogatja a Prüm Szerződés átvételét. Peter Hustinx szerint a szerződésben már szereplő adatvédelmi rendelkezéseket mindenképpen át kell majd alakítani annak érdekében, hogy az illeszkedjen az EU szabályozási szintjéhez.