A Bizottság hétfőn egyelőre feltételesen fogadta el a magyar allokációs tervet, azon ugyanis még módosításokat kell végrehajtani, így csökkenteni kell a kiosztandó kibocsátási egységek összmennyiségét.

Az Európai Bizottság hétfőn lezárta a Magyarország által a széndioxid-kibocsátási egységek kiosztásáról benyújtott, az európai kibocsátáskereskedelmi rendszer 2008-től 2012-ig terjedő kereskedelmi időszakára vonatkozó nemzeti terv értékelését.

A testület egyelőre feltételesen fogadta el a magyar tervet, azon ugyanis még módosításokat kell végrehajtani, így csökkenteni kell a kiosztandó kibocsátási egységek összmennyiségét. A Bizottság évi 26,9 millió tonnának megfelelő kibocsátási egység kiosztását hagyta jóvá, ami 12,4 százalékkal kevesebb, mint a magyar javaslatban szereplő érték.

A magyar terv további mintegy 1,4 millió tonna kibocsátással számol azokban az ágazatokban, amelyek 2005-ben még nem számoltak be széndioxid-kibocsátásukról.

A tagállamok által javasolt terveket a Bizottság a kibocsátáskereskedelmi irányelvbe előírt tizenkét követelmény alapján értékeli, és vagy részben, vagy teljes egészében fogadja el őket. Brüsszel ennek alapján azt az elvárást fogalmazta meg, hogy Magyarország a tervben javasolt összkvótát évi 3,8 millió tonna CO2-egyenértékkel, évi 26,9 millió tonnára csökkentse.

Az értékelés a megkülönböztetés-mentesség, az uniós versenyjogi szabályoknak és az állami támogatásokra irányadó előírásoknak való megfelelés, valamint technikai kérdések vizsgálatát is magában foglalja. A Bizottság ebben a tekintetben is módosítást kér: Magyarországnak több, a kiosztás utólagos kiigazítására vonatkozó rendelkezést ki kell vennie a tervből.

Ha továbbá a tervben megmaradna a 2012 utáni időszakra tett állami garanciavállalás, akkor a Bizottságnak a kérdést az állami támogatásokra alkalmazandó uniós szabályozás tükrében is meg kell vizsgálnia. Valószínűsíthető, hogy a garanciavállalással megvalósuló állami támogatás ellentétesnek fog bizonyulni a közösségi szerződéssel.

Ezen túlmenően a kiosztásra vonatkozó garanciavállalást a Bizottság el fogja utasítani akkor, amikor majd az irányelv értelmében a harmadik kiosztási tervet értékeli.

Ha Magyarország végrehajtja a kért módosításokat, a terv automatikusan megkapja a Bizottság jóváhagyását.