A Bizottság „Flexicurity” címmel rendezett konferenciáján mintegy négyszáz résztvevő vitázott arról, hogy hogyan lehet a munkavállalók rugalmasságát és mobilitását a megfelelő biztonsággal ötvözni.

Az aktív munkaerőpiaci politikák, a rugalmas szerződési feltételek, az élethosszig tartó tanulás választ adnak a globalizációra és a demográfiai változásokra – a Bizottság ezzel kapcsolatos közleménye júniusban várható.

„Amennyiben a lisszaboni célkitűzéseket 2010-re meg akarjuk valósítani, a munkaerőpiacot rugalmassá kell tennünk a munkavállalók érdekeinek és biztonságának figyelembe vételével” – hangsúlyozta Vlagyimir Spidla, munkaügyi és esélyegyenlőségért felelős biztos a Bizottság által megrendezett „Flexicurity” című vitán.

A tagállamok munkaerő-piaci helyzete nagy eltéréseket mutat, de a tapasztalat azt mutatja, hogy sikeresen összehangolják a rugalmasságot és biztonságot az igényeikkel. Néhány országban a hangsúly a vállalatokon belüli megoldáson van, máshol a két munkahely közötti átmeneti időszakra koncentrálnak. „A Bizottságnak fontos közvetítő szerep jut abban, hogy a tapasztalatokat és a legjobb gyakorlatokat a tagállamok megosszák egymással, hiszen nem beszélhetünk egységes, mindenkire nézve egyforma megoldásokról” – értett egyet a vitán résztvevő német, portugál és dán munkaügyi miniszter.

Az európaiak egyre inkább tisztában vannak azzal, hogy a globális kihívások megkövetelik a munkaerőpiac átalakítását, és alkalmazkodását. Az Eurobarometer felmérése szerint a polgárok mintegy 76 százaléka véli úgy, hogy az „életre szóló állás” már a múlté, 72 százalék pedig rugalmasabb munkaszerződéseket szeretne.

A Bizottság júniusban közleményt ad ki a „flexicurity” közös alapelveiről, de uniós irányelv nem várható. (A vitával a hétfői hírlevelünkben foglalkozunk részletesen).