Az uniós külügyminiszterek hétfői találkozóján az új tagállamok azért szálltak síkra, hogy a vízummentesség megadásának kilátásba helyezése minél fajsúlyosabban szerepeljen a jövő heti EU-amerikai csúcstalálkozón elfogadandó közös nyilatkozatban.

Az Európai Unió új tagállamai és a régi tagok közül Görögország azt szorgalmazta hétfőn, hogy az április 30-i USA-EU csúcstalálkozóra készülő közös nyilatkozatban lehetőleg minél hangsúlyosabban szerepeljen az az igény, hogy az Egyesült Államok egységesen kezelje az EU-tagjait, a vízummentesség perspektíváját felkínálva valamennyi újonnan csatlakozott ország számára.

„Előrelépést várok a jövő heti csúcstalálkozón a vízumügyben” – mondta az ülést követően a BruxInfo kérdésére Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter, emlékeztetve egyúttal arra, hogy a kérdés nem a csúcson, hanem az amerikai Kongresszusban dől el. Göncz Kinga magyar külügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérdés megjelenítése a csúcson elfogadandó közös nyilatkozatban továbbra is nyitott, hiszen miután az előrelépés éppen az amerikai Kongresszustól függ, az amerikai kormányzat nem nagyon lelkesedik annak túlhangsúlyozásától, így attól, hogy a témát a nyilatkozat bevezetőjében is megemlítsék.

A vízummentesség mellett az éghajlatváltozás, a transzatlanti gazdasági együttműködés és néhány nemzetközi kérdés, például Koszovó sorolhatók még azon témák közé, amelyekről jelenleg még vita zajlik a felek között a közös nyilatkozat szövegezése kapcsán.

Mint ismeretes, az Egyesült Államok egy sor konkrét feltétel teljesítésétől teszi függővé, hogy vízummentességet adjon 11 új tagállam (Szlovénia mentességet élvez) és Görögország állampolgárainak. A követelmények egyike, hogy a visszautasított kérelmek aránya nem haladhatja meg a 3 százalékot. Magyarország esetében ez most 15 százalék körül van, de folyamatosan csökken. Az EU már régóta arra sürgeti Washingtont, hogy adjon világos perspektívát a vízumkötelezettség megszüntetésére. Göncz Kinga úgy vélte, hogy a vízummentesség megadására néhány hónaptól egy-két évig terjedő periódusban lehet számítani. A külügyminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a hangsúly a vízumkérdésben a gazdaságról egyre inkább a biztonságra tevődik át.