Helybenhagyta az I. fokon meghozott döntést a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy helvéciai férfit, F.F.-et a különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és a rongálás bűntettének vádja alól mentett fel a Bács-Kiskun Megyei Bíróság.

Az indoklás során elhangzott: a jogerős felmentő ítélet – amely ellen fellebbezésnek helye nincs – bizonyítottság hiányában született meg.

A vádirat szerint F.F. vádlott Helvécián lakott, míg T. Mihály tőle mintegy ötpercnyi járásra élt. A két, alkalmi munkákat végző férfi évek óta jó viszonyban volt egymással, rendszeresen fogyasztottak alkoholt. T. Mihály időnként a lakására hajléktalanokat is befogadott.

2004. március 13-án a vádlott felkereste ismerősét, akinél ekkor már két férfi, F. János és Sz. Sándor tartózkodott. Később megjelent a háznál K. Zsolt és élettársa is, akik hajléktalanként már néhány hete T. Mihálynál éjszakáztak. Azon az estén a társaság minden tagja jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztott, s leittasodott. Eközben vita alakult ki a vádlott és K. Zsolt között.

Ezt követően a vádlott elhagyta az épületet, de meghallotta, hogy a bent maradottak kibeszélik, K. Zsolt az anyját is szidja. A vádlott ekkor visszatért, megpofozta K.-t, kijelentette, hogy „kinyírja” az ott lévőket, K. pedig feljelentéssel fenyegette meg a vádlottat. Ezt követően tovább italoztak, beszélgettek, a vádlott is lenyugodott. Amikor a bor elfogyott, a sértettek is aludni akartak, illetve elszenderedtek, a vádlott Sz. Sándor társaságában hazaindult, aki nyugtatta a vádlottat, hogy K. nem fogja feljelenteni.

Nem sokkal később, éjfél előtt egy ismeretlen személy megjelent T. Mihály házánál, gázolajat locsolt szét a nyitott előtérben, majd a szekrényben lévő dolgokat felgyújtotta. A tűz nagyjából 3-5 perc alatt elterjedt, lángra kapott az épület tetőszerkezete is. Amikorra a házában alvó négy személy felébredt, a tűz már elhatalmasodott, s mivel az ablak be volt rácsozva, csak a lángoló ajtón keresztül tudtak kimenekülni. Eközben mind a négy sértett nyolc napon túl gyógyuló égési sérüléseket szenvedett. Ha a sérülteknek kellő időben nem sikerül az égő házból kimenekülni, úgy haláluk is bekövetkezhetett volna. A tűz következtében összesen mintegy 200 ezer forint értékű kár keletkezett.

F.F. az eljárás során mindvégig tagadta a bűncselekmény elkövetését.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2006. november 27-én meghozott ítéletével F.F. (1951 – helvéciai lakos) vádlottat a különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és a rongálás bűntettének vádja alól felmentette.

Az I. fokon eljáró bíróság ítéletének indoklásában kimondta: a vádlott tagadását egyetlen bizonyíték sem cáfolta meg, egyetlen őt terhelő bizonyíték nem került elő. Nem állapítható meg olyan tény, amiből a büntetőjogi felelősség megállapításához szükséges bizonyossággal arra lehetne következtetni, hogy a bűncselekményt csak és kizárólag a vádlott követhette el. Ennek hiányában csupán feltételezés az, hogy a vádlott gyújtotta fel T. Mihály házát, a feltételezés pedig a bűnösség megállapítást nem alapozhatja meg.

Az ügyészség az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be, arra kérve a Szegedi Ítélőtáblát, hogy az ítéletet helyezze hatályon kívül, és az I. fokú bíróságot kötelezze új eljárás lefolytatására. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.