A Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából Az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány), a BSA (Business Software Alliance) és a ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért) ünnepséget tartott az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a jogalkotók, a jogvédők, a filmes és zenei élet hazai képviselői – forgalmazók, szerzők és előadóművészek – együtt emlékeztek meg az emberi alkotó tevékenység jelentőségéről.

Az ENSZ genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete, a WIPO 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának és eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánítja, amely tisztelgés az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt. A Szellemi Tulajdon Világnapja jó alkalmat teremt arra, hogy elgondolkodjunk, milyen fontos az alkotó tevékenység és az innováció szerepe egy jobb világ megteremtésében.

Az ünnepségen megjelenteket Mihály György, az ASVA, Szűcs László, a ProArt elnökei, valamint a BSA részéről Sarlós Gábor köszöntötték. Később az egybegyűltek megtekinthették M. Tóth Géza Maestro című Oscar-jelölt animációs kisfilmjét, mely egy fellépésre készülő feszült művész hallucinációit jeleníti meg, tele humorral és zenei leleménnyel. A fogadás alatt Bényei Tamás bendzsó-játéka emlékeztette a vendégeket arra, hogyan képes a művészi alkotás gazdagítani mindannyiunk életét.