Megváltoztatta a Békés Megyei Bíróság I. fokon meghozott döntését a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben három békéscsabai férfit vádoltak meg kábítószerrel visszaéléssel.

P.T. I. rendű vádlott esetében forgalomba hozatallal elkövetett jelentős mennyiségű kábítószerrel visszaélés bűntette, P.Gy. II. rendű vádlott esetében forgalomba hozatallal elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntette, Sz.P. III. rendű vádlott esetében megszerzéssel elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntette a bűncselekmények helyes megnevezése – mondta ki a táblabíróság.

Nem változtak viszont a büntetési tételek. Így az I. rendű vádlott jogerősen 5 év, a II. rendű vádlott 2 év, míg a III. rendű vádlott 1 év letöltendő szabadságvesztés büntetést kapott. Emellett az ítélőtábla az I. rendű vádlottal szemben 132 ezer 160 forintra vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

A büntetlen előéletű, nyomdászként dolgozó I. rendű vádlott 2005. július 31-én hajnalban, egy békéscsabai bárban 102 darab kábítószer alapanyagú tablettát tartott magánál egy pezsgőtablettás tégelybe rejtve. A tablettákat a diszkó területén több, ott szórakozó személynek is megvételre kínálta mindaddig, amíg a vendégek jelzése alapján a szórakozóhely biztonságáért felelős két alkalmazott a vádlottat feltartóztatta. Ezt követően a vádlottat átadták a kiérkező rendőrjárőrnek.

Az I. rendű vádlott 2005 július végén, illetve augusztus elején megállapodott az alkalmi munkákból élő, büntetlen előéletű II. rendű vádlottal – akivel egy szórakozóhelyen ismerkedett meg – arról, hogy neki 500 darab extasy tablettát értékesít, majd ezt követően legkevesebb 472 darab, legtöbb 500 darab tablettát át is adott. A II. rendű vádlott ezek közül előbb 100, majd 80 darabot értékesített, volt, amit saját maga elfogyasztott, de adott 2 darabot egy nőismerősének is.

A III. rendű, szakmunkásként dolgozó, korábban többször is elítélt vádlott tudomást szerzett arról, hogy a II. rendű vádlott kábítószeres tablettákat árul, ezért vételi szándékkal megkereste őt, s 2005. augusztus 24-én a II. rendű vádlott legkevesebb 272 darab, legtöbb 300 darab tablettát át is adott vevőjének. Végül az üzlet nem valósult meg, ugyanis a III. rendű vádlott pár órával később a tablettákat visszaadta a II. rendű vádlottnak Mezőhegyesen.

A Békéscsabára hazafelé tartó II. rendű vádlottat és a vele utazó barátnőjét rendőrjárőr tartóztatta fel, s bár a tablettákat tartalmazó cigarettás dobozt kidobta a vádlott nőismerőse a kocsiból, azt a rendőrök megtalálták. Ekkor összesen 272 darab tablettát foglaltak le.

A III. rendű vádlottról kiderült, hogy 2006 januárjában békéscsabai lakásán kannabisz és delta-9-THC tartalmú cigarettát tartott magánál és szívott el.

Jelentős mennyiségű kábítószerrel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a Békés Megyei Bíróság I. fokon 2006. november 29-én P.T. (1981 – békéscsabai lakos) I. rendű vádlottat, s ezért őt 5 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, és 7 évre eltiltotta a közügyek gyakorlástól.

Az ügy II. rendű vádlottja, P.Gy. (1982 – békéscsabai lakos) kábítószerrel visszaélés miatt 2 év börtönbüntetést és 3 év közügyektől eltiltást kapott.

A III. rendű vádlott, Sz.P. (1980 – békéscsabai lakos) bűnös kábítószerrel visszaélés bűntettében – ítélt a bíróság -, s ezért 1 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntés ellen a vádlottak és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.