Torlódások várhatók a műszaki vizsgáztatásban május elsejétől, riogat az Európai Autószervizek Magyarországi Egyesülete. A Nemzeti Közlekedési Hatóság cáfolja az állítást.

Május elsejétől megváltozik a gépjárművek és a pótkocsik műszaki vizsgálata. Az Európai Autószervizek Magyarországi Egyesülete (EME) szerint az intézkedés átgondolatlan, és jelentős torlódásokat okozhat a munkában.

“A forgalomban lévő magyar autók közül legalább háromszázezer, de az sem kizárt, hogy hétszázezer nem járt még eredetiségvizsgálaton” – mondta lapunknak Kovács Ferenc, az EME alelnöke. Sérelmezte ugyanakkor, hogy azoknak is kötelező részt venniük a számítástechnikai fejlesztéssel járó átállásban, akik például kizárólag új autók forgalomba helyezésével foglalkoznak.

Az EME kalkulációja szerint az új rendszer bevezetése legkevesebb hétszázezer forintos terhet jelent a szervizeknek. Kérdés, hogy mikor térül meg ez a beruházás.

Több autószerviz szerint a gépjármű-tulajdonosoknak érdemes a vizsgát előrehozniuk áprilisra, vagy elhalasztaniuk május végére, mivel az új számítógépes rendszer várhatóan döcögve kezd működni.

“Az új rendszer egyik legfontosabb előnye, hogy hitelt érdemlően tárolja és biztonságosan továbbítja az adatokat” – mondta lapunknak Lovas Károly Róbert, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) főigazgatója. Az átálláshoz szükséges szoftvert és az oktatást a hatóság ingyen nyújtja a vele szerződött kétezer-háromszáz partnerének.

Az új vizsgarendben a kocsik gyári azonosítóit ellenőrzik, és összevetik az országos nyilvántartással. Ha eltérésre bukkannak, az NKH elrendeli az autó integrált vizsgálatát. Ha további gondok vetődnek fel, a hatóság eredetiségvizsgálatra küldi az autót. Ha a gépkocsi itt is megbukik, a rendőrség veszi kézbe az ügyet.

Lovas Károly Róbert elismerte, az új rendszer tíz-tizenöt perccel valóban megnöveli az adminisztráció idejét, de ez szerinte nem okoz olyan fennakadásokat, mint amelyekre az EME számít.


Elkészült a műszaki vizsgára felkészült állomások jegyzéke

A Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapján (www.nkh.hu) közzétette azon felkészült műszaki vizsgálóállomások jegyzékét, melyek május 1. után folyamatosan végezni tudják a műszaki vizsgáztatást. A 2007. május 2-án induló új informatikai rendszer alkalmazása az első napokban egyes vizsgálóállomásokon átmeneti nehézséget jelenthet a műszaki vizsgák során, a Nemzeti Közlekedési Hatóság emiatt a gépjármű-tulajdonosok türelmét kéri.

A gépjárművek műszaki vizsgálata a Nemzeti Közlekedési Hatóság saját vizsgasorain, illetve a kijelölt külső vizsgálóállomásokon 2007. május 1-je után új technológia bevezetésével kerül lebonyolításra. Az új technológiát új technológiai és informatikai rendszer támogatja, a szükséges felszereléssel nem rendelkező vizsgálóállomások tevékenységét a hatóság a feltételek biztosításáig felfüggeszti, műszaki megvizsgálást ezek a vizsgálóállomások nem folytathatnak.