Ellentmondás látszik kibontakozni a szlovákiai magyarok pártja és a civil mozgalmak célkitűzései között: utóbbiak nemcsak bocsánatkérést, hanem anyagi kárpótlást is követelnek a Benes-dekrétumok következményeiért.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) élére került Csáky Pál május 2-án ellátogatott Ivan Gasparovichoz, és a TASR szlovák hírügynökség szerint arról biztosította a szlovák államfőt, hogy a magyar pártnak “sem a területi autonómia, sem a Benes-dekrétumok kérdését nem áll szándékában forszírozni”. Ezt később Bárdos Gyula, a párt frakcióvezetője finomította azzal, hogy az MKP “megőrzi politikai törekvéseinek folytonosságát”. Csáky ehhez annyit tett hozzá, hogy az MKP a Szlovákia belső helyzetét stabilizáló aktív törekvések részese akar lenni. Marek Trubac, a szlovák elnök szóvivője szerint az MKP biztosította az államfőt, hogy a Benes-dekrétumok ügyét és az autonómia kérdését nem fogják megnyitni – írta a pozsonyi Új Szó. A lap megkérdezte Csáky Pált az ügyről: “Az elnök nem kérdezett rá ezekre” – mondta Csáky. “Mi érzékeltettük, hogy ezeket a témákat nem mi nyitottuk meg, hanem újságírói kérdésekre válaszoltunk.” Csáky azt mondta, hogy a második világháború utáni időszak nincs lezárva Szlovákiában sem, és az önrendelkezési témák helyet kapnak a jövőre kidolgozandó MKP-dokumentumban.Csakhogy április végén Fehér Csaba, a Szüllő Géza Polgári Társulás elnöke bejelentette: aláírásgyűjtés indult a Benes-dekrétumok miatt hontalanná vált, kifosztott egykori csehszlovákiai magyarság kárpótlásáért is.

Az aláírásgyűjtő íven a nyilatkozat elismeri, hogy hatvan év után az egyéni kárpótlás lehetetlen, ezért az aláíró ragaszkodik a szlovákiai magyar közösség egyszeri, szimbolikus kárpótlásához – írta az Új Szó. Fehér Csaba, aki egyben a komáromi Magyar Kultúra és Duna Mente múzeum igazgatója a felvidéki Szabad Újság tájékoztatása szerint azt mondta, hogy a múzeumban Soha többé 1945–1948 című és a korszakról szóló kiállítást bemutatták Brüsszelben is. “A kiállítást megtekintő politikusok megdöbbenésüknek adtak hangot, hogy ezeket a problémákat mind a mai napig nem orvosolták.”