Elfogadta az Országgyűlés a szabálysértési jogsegélyről szóló törvényjavaslatot. Az új szabályozás szerint július közepétől már itthon is behajthatóak lesznek a külföldön kiszabott szabálysértési bírságok forintban.

Az új törvény szerint a 70 euró (körülbelül 17.500 forint) feletti pénzbírságokat lehetne behajtani itthon forintban, illetékbélyeg vagy adó formájában. Ez utóbbi esetben az önkormányzatokat gazdagítaná honfitársaink külföldön szerzett pénzbírsága, az illetékbélyeggel befizetett bírság pedig a központi költségvetésben jelentkezne.

A benyújtott törvényjavaslat lehetővé teszi a kölcsönös szabálysértési jogsegélyt is. Ez azt jelenti, hogy más uniós tagállamok segítséget kérhetnek Magyarországtól, ha például egy honfitársunkra tanúként van szükség egy külföldi szabálysértési eljárásban, de akkor is, ha magyar állampolgár ellen indítottak külföldön valami miatt eljárást. Az ilyen esetekben a külföldi hatóság kérheti, hogy a magyar társszerv hallgassa ki az ügyben érintett magyar állampolgárt, de maguk is megtehetik ezt telefonon, tolmács segítségével.

A jogsegély természetesen fordítva is működik, ha például hazánkban elkövetett szabálysértésben érintett más uniós tagország állampolgára. A jogsegélyre csak akkor lesz lehetőség, ha a kérdéses ügy mind az érintett uniós tagállamban, mind Magyarországon szabálysértésnek számít.