A jövő nemzedékek képviseletét szolgáló országgyűlési biztosi posztról körültekintő döntést javasolt Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese, aki az általa ismert elképzeléseket nem tartja megfelelőnek.

Mint elmondta, az új ombudsmani tisztség létrehozása kapcsán körvonalazódó szándékokat üdvözli, és egyetért az általános ombudsman-helyettesi poszt megszüntetésével is. Az új ombudsmani poszt létrehozása Takács szerint csak akkor helyes, ha az nem szűkíti az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hatáskörét, és nem jár hatósági feladatok ellátásával. A parlament környezetvédelmi bizottságának ülésén arra is kitért, hogy az adatvédelmi biztosi poszt mindkét említett szempontból kilóg a tipikus ombudsmani tevékenységből.

A alp információi szerint három jelölt is szóba került a jövő nemzedéke parlamenti biztosának kinevezése kapcsán. Sólyom László államfő favoritja Nagy Boldizsár, az ELTE nemzetközi jogi tanszékének adjunktusa lehet, de a jelöltek között szerepel még Fülöp Sándor volt ügyész és Kiss Róbert környezetvédelemmel foglalkozó szabad demokrata politikus és jogász.