Megtakarítás: a külföldi befektetési alapok ingatlan befektetéseiket közvetetten, társaságokban történő részesedés szerzése útján valósíthatják meg.

A befektetési alapokkal foglalkozó szakemberek egyetértenek abban, hogy az egységes európai pénzügyi piacra jellemző erősödő versenyben csak a folyamatosan innovatív termékeket felmutatni képes szereplők állják meg a helyüket. Mindez a PricewaterhouseCoopers és együttműködő ügyvédi irodája a Réti, Antall és Madl Landwell által harmadik alkalommal megrendezett konferencián hangzott el, melynek fókuszában a befektetési alapok álltak.

Mintegy száz befektetési szakember volt kíváncsi a téma legjelesebb szakértőinek előadásaira, akik a hazai adó- és jogi környezetről, valamint a befektetési alapok piacán meglévő üzleti lehetőségekről beszéltek. Indító előadásában Vízkeleti Sándor, a Befektetés Alapkezelők Országos Szövetsége részéről felvázolta az utóbbi évek piaci tendenciáit, különös figyelmet szentelve olyan alternatív termékeknek, mint az ingatlanalapok vagy a jelentős tőkeáttétellel működő külföldi hedge alapok. Vízkeleti Sándor ez utóbbiak hazai térhódítását 2008 utánra prognosztizálta.

“A nyugat-európai pénzügyi piac mozgását a hedge alapok tekintetében Magyarország a közeljövőben követni fogja, ez pedig új kihívások elé fogja állítani a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét. E kérdéskör alapos feldolgozásához jelentős mértékben hozzájárulhatnak a nemzetközi háttérrel rendelkező tanácsadó cégek és ügyvédi irodák” – hangsúlyozta Dr. Marc-Tell Madl, a szervező ügyvédi iroda egyik névadó partnere. “A különböző innovatív pénzügyi termékek jogi környezetének megteremtése nem csak a magyar, hanem az európai törvényhozókat is komoly kihívás elé állítja” – világított rá Dr. Szabó Tibor ügyvéd.

Csoma András, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a magyarországi befektetési alapok komoly versenyhátrányban vannak a külföldiekkel szemben. Ennek legfőbb oka, hogy a külföldi befektetési alapok ingatlan befektetéseiket közvetett módon, gazdasági társaságokban történő részesedés szerzése útján is megvalósíthatják, ezért kevesebb illetékfizetési kötelezettségük keletkezik.

Ezen álláspontot Paul Grocott, a PricewaterhouseCoopers adópartnere is megerősítette: “Noha az adómentesség önmagában még nem biztosíték arra, hogy a befektetők nagyobb hozamokat érjenek el, ugyanaz a gazdasági tartalom több, illetve kevesebb adófizetési kötelezettséggel járó formában is megvalósítható.”