Megállapodhat a kormány és az ellenzék a rendőrség és határőrség összevonásáról. Az integráció azért szükséges, mert 2008-tól hazánk is csatlakozik a schengeni egyezményéhez.

A rendőrség regionális átszervezése kerüljön le a napirendről, a gumilövedékek használatát szigorítsa meg a kormány – ezek a Fidesz kikötései a rendőrség és határőrség összevonásához szükséges kétharmados szabályozások parlamenti elfogadásához. Mint ismeretes, a múlt héten az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában a Fidesz támogatta a két szervezet integrálásához szükséges törvénycsomagot. Ebben az alkotmány, a rendőrségi törvény módosítása, illetve az államhatárról szóló szabályozás megalkotása szerepel.
A múlt heti bizottsági ülés után folytatódtak a kormányoldal és az ellenzék egyeztetései.

A szakértői tárgyalásokon a Fidesz a már említetteken kívül több feltételhez köti az összevonás parlamenti támogatását. Így ragaszkodik ahhoz, hogy az állományból senkit ne küldjenek el az integráció során, a vezetői szintek számát viszont csökkentsék, és ne vonjanak el forrásokat az új szervezettől. Emellett a Fidesz azt is el szeretné érni, hogy törvényi szabályozás alá essen, milyen településszinten kötelező rendőrőrsöt felállítani. A Fidesz átvizsgáltatná a BRFK létszámát, mert szerinte kevés a rendőr a fővárosban. Ezeket a feltételeket a kormányoldal is elfogadja. Vita csak a kabinet által javasolt, úgynevezett rendőrségi panasztestület kapcsán alakult ki. A Fidesz ugyanis nem támogatja, hogy annak elnökét és tagjait a kormányfő jelölje ki.

Az összevonásra egyébként azért van szükség, mert 2008. január 1-jén csatlakozunk az EU schengeni egyezményéhez. Így Magyarország és a vele határos uniós tagállamok között megszűnik a tényleges határ. Viszont a nem uniós országokkal, illetve Romániával – amely csak később lesz tagja a “schengeni Európának” – közös határaink ellenőrzése szigorodik.