Lemondott Petrétei József rendészeti miniszter – jelentette be Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök elfogadta és tudomásul vette a tárcavezető lemondását. Felmentését kérte Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány és a Rebisz parancsnoka, Dobozi József is. A miniszterelnök az országos rendőrfőkapitányt is felmentette.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter május 31-i hatállyal kérte felmentését vasárnap. Gyurcsány Ferenc kormányfő elfogadta és a kérést továbbította a köztársasági elnöknek. Ugyanezzel a hatállyal felmentését kérte Dobozi József a Rebisz parancsnoka is.

Bene László országos rendőrfőkapitányt is felmentette a miniszterelnök május 31-i hatállyal, Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány pedig Petrétei Józsefnél kezdeményezte felmentését.

A kormányfő egyúttal bejelentette: továbbra sem tervezi önálló rendészeti minisztérium felállítását.

A rendőrségi botrányok nyomán a Fidesz már pénteken követelte a rendőri vezetők és az igazságügyi tárca vezetőjének távozását – így reagált Petrétei József vasárnapi lemondására a Fidesz szóvivője. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy első körben csak a rendőri vezetőket menesztették, majd délután a Fidesz tovább követelte Petrétei távozását és az igazságügy miniszter is lemondott.