Az Európai Bizottság az inflációhoz igazodva megemelte volna az alkoholos italokra kivetett jövedéki adó szintjét, ám az Európai Parlament arra ösztönözné az átlagosnál magasabb adót szedő tagállamokat, hogy fokozatosan csökkentsék, az átlagnál kevesebbet kivető országok pedig emeljék a jövedéki adót.

Az EU 1992-ben egyhangúlag jövedékiadó-minimumot határozott meg az alkoholtartalmú italokra, a bor kivételével. A cél az volt, hogy csökkentsék az alkoholtermékek piacának az eltérő nemzeti szabályozásokból fakadó torzulását. A bizottsági javaslat szerint most az inflációt figyelembe véve emelni kellene az adó minimális mértékét. A képviselők ehelyett – a szakbizottságban megszavazott jelentés szerint – arra ösztönöznék az átlagosnál magasabb adót szedő tagállamokat, hogy fagyasszák be az adószintet, majd fokozatosan csökkentsék azt, miközben az átlagnál kevesebbet kivető országok emeljék a jövedéki adót.

Az EP konzultatív jogkörrel bír az adózási kérdésekben. Ennek szabályai előírják, hogy amennyiben a képviselők a javaslat ellen szavaznak és a bizottság nem vonja vissza azt, a szöveg visszakerül a parlamenti szakbizottságba.