Az elmúlt napokban – pontatlanul fogalmazott nyilatkozatok hatására – „kórházi várólista-ügyben” jelzések tucatjai érkeznek az Adatvédelmi Biztos Irodájához. Felháborodottan tiltakoznak az ellen, hogy személyes adataik az ún. várólistákon nyilvánosságra kerüljenek.

Az egyes kórházak által az Interneten kötelezően nyilvánosságra hozott várólistákon (ideértve a központi/transzplantációs és intézményi várólistákat is) a betegek adatai kizárólag személyazonosításra alkalmatlan módon szerepelnek.

A nyilvánosságra hozott várólistán minden beteg egy ún. egyedi azonosítót (kódszámot) kap, ezen kívül fel kell tüntetni az ellátás igénybevételének várható időpontját, a várólistán elfoglalt aktuális helyet és a listára felkerülés időpontját. Emellett jogszabályban előírt szigorú adatbiztonsági követelmények garantálják a várólisták adatait kezelő informatikai rendszer biztonságos működését.

A betegek – egyedi kódszámuk ismeretében – az egészségügyi intézmények honlapjain tájékozódhatnak a várólistán szereplő saját adataikról, vagy kezelőorvosuktól kérhetnek információt (aki legkésőbb 5 napon belül köteles a tájékoztatásra).