Az Európai Bizottság egy rendeletbe vonná össze a közös agrárpolitika ágazati piaci szabályozásait, és egyebekben is egyszerűsítené a rendszert. Az EP általánosságban támogatja az áramvonalasítást, ragaszkodik azonban ahhoz, hogy a változtatások csak a valóban technikai részletekre terjedjen ki.

A közös agrárpolitika piaci szabályozásának átalakításáról fogadott el (468 igen, 14 nem, 64 tartózkodás) jelentést az EP csütörtökön.

Az Európai Bizottság a közös agrárpolitika egyszerűsítése érdekében benyújtott egy rendeletjavaslatot, amely átdolgozná és egy alaprendeletben foglalná össze az ágazatspecifikus közös piaci szabályokról szóló 21 meglévő jogszabályt.

A javaslat az olyan ?klasszikus? területekre vonatkozó szabályokat foglalja egységes szerkezetbe, mint az intervenció, a magánraktározás, a vámkontingensek, az exportvisszatérítések, a védekezési intézkedések, az állami támogatással és versennyel kapcsolatos szabályok, valamint az adatszolgáltatás és az adatokról való jelentés.

Negyvenegy rendelettel kevesebb lehet-e?

A jelentéstevő Niels Busk (liberális, dán) által készített indokolás szerint 41 rendeletet lehet hatályon kívül helyezni, ha a piacok közös szervezéséről szóló rendelet hatályba lép.

Az EP üdvözli a technikai jellegű egyszerűsítési terveket, nem ért egyet viszont az ezen túlmenő, politikai természetű változtatásokkal. A képviselők ilyenek tartották a sertéshúsnál az állami intervenció lehetőségének eltörlését célzó bizottsági javaslatot.

Aprómunka a bizottságnak

A parlament egyetért azzal az elképzeléssel is, hogy bizonyos, most a Tanácsot illető, technikai jellegű szabályozási hatásköröket (szerződéses feltételek technikai részletei, bejelentési kötelezettség előírása, ágazati megállapodások engedélyezése, magántárolásban elhelyezett termékekre vonatkozó jegyzék elkészítése stb.) ruházzanak át a bizottságra a gyors és hatékony döntéshozatal érdekében.

A jelentéstevő szerint ?helyénvalónak tűnik az irányítóbizottságok számának (a bizottság által javasolt ? a szerk.) csökkentése a jelen szabálycsomag egységes keretbe foglalásának keretében, de ennek a számnak csupán egyetlenre korlátozása kételyeket ébreszt arra vonatkozóan, miként lehet egyidejűleg biztosítani a szükséges ágazati szakértelem rendelkezésre állását?. Az EP úgy véli, ?legalább két irányítóbizottságot kell működtetni: az egyik az állati, a másik pedig a növényi eredetű termékekkel foglalkozna?.