A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége közérdekű keresetet indított a héten az Electro World Magyarország Kft. ellen a jótállási idővel kapcsolatos jogszabálysértőnek vélt gyakorlat miatt.

Az Electro World Magyarország Kft áruházaiban tavaly decemberben árultak olyan párásító készüléket, melyre a gyártó 3 év jótállást vállalt, ezzel szemben a jótállási jegyen csak 12 hónap jótállás szerepel. Amikor ezt a fogyasztó szóvá tette, beírt a vásárlók könyvébe, a válasz mindössze annyi: „ A termék dobozán magyarul nem lett feltüntetve jótállási idő és Magyarországon a kötelező jótállási idő egy év.”

A FEOSZ tájékoztatta az Electro World Magyarország Kft-t, hogy véleménye szerint jogszabálysértő gyakorlatot folytat, ill. kérte, hogy nyilatkozzon, hogy a jövőben is fent kívánja-e ezt tartani. Másfél hónap óta nem érkezett válasz, ezért került benyújtásra a közérdekű kereset.

Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX.22.) Kormányrendelet értelmében a jótállás időtartama 1 év, amely a termék átadásával, vagy ha az üzembe helyezést a forgalmazó vagy annak megbízottja végzi, az üzembe helyezés napjával kezdődik. Azonban, ha a gyártó a fogyasztási cikkre a rendeletben foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, a jótállás alapján a forgalmazót megillető jogok a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában átszállnak a fogyasztóra.

Tehát a rendelet világosan megfogalmazza, hogy ha a gyártó a fogyasztási cikkre a jogszabályban foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, azt a forgalmazónak át kell ruháznia a fogyasztóra. A jogszabályban nem szerepel semmilyen feltétel, hogy mikor ruházhatja át a forgalmazó, így az sem, hogy csak akkor, ha magyar nyelven is szerepel ez a tájékoztatás.

Ezek alapján a FEOSZ kérte a Bíróságtól, hogy kötelezze az Electro World Magyarország Kft-t arra, hogy valamennyi terméke vonatkozásában ruházza át a fogyasztók számára a gyártók által vállalt kedvezőbb jótállási feltételeket, és erről minden esetben állítson ki szabályos jótállási jegyet.