Szélesebb EU-szintű összefogást sürgetnek a képviselők a nemzetközi bűnözés elleni küzdelemben. Az EP azt kéri a Tanácstól, hogy hatékonyabb jogosítványokkal segítse az Europol küzdelmét a nemzetközi szervezett bűnözés ellen. A harc része a közvélemény tájékoztatása is.

„Az új közlekedési, kereskedelmi és kommunikációs eszközöket magabiztosan használó szervezett bűnözés földrajzi terjeszkedésének egyértelműen kedvez az új, nyitottabb Európa, miközben a bűnüldözési szolgálatokat még mindig sok esetben terhelik a mindennapi tevékenységüket akadályozó jogi és adminisztratív kötelezettségek” – állapítja meg a Bill Newton (liberális, brit) által jegyzett, a parlament által csütörtökön elfogadott jelentés.

„A szervezett bűnözői csoportok egyre összetettebb és strukturáltabb üzleti szervezetekké válnak, amelyek képesek behatolni a gazdasági és pénzügyi piacokra, illetve eltorzítani azokat olyan legális gazdasági közegeket keresve, amelyekbe illegálisan szerzett jövedelmeiket – gyakran kifinomult pénzmosási műveletek révén – beáramoltathatják” – folytatódik a helyzetértékelés.

A szervezett bűnözők dolgát könnyíti a passzív és alulinformált közvélemény, a gyakran a közigazgatásba is beszivárgó korrupció, valamint azok a bürokratikus nehézségek, melyek a közösségi szinten működő bűnüldöző szervek működését gátolják – áll a szövegben.

Ajánlások a Tanácsnak

A képviselők mindenekelőtt azt szeretnék, ha a Tanács megkönnyítené az Europol és az Eurojust működését, és több kezdeményezési lehetőséget biztosítana ezek számára. A képviselők a Tanácsot és a tagállamokat arra kérik, közelítsék egymáshoz jogrendszerüket a nemzetközi szintű bűnüldözés megkönnyítésének érdekében. Egységes védelmet szorgalmaz a jelentés az Európai Unió jogrendje és pénzügyi érdekei számára.

A képviselők szót emelnek a megelőzés és a hírszerzési információk professzionálisabb használata mellett, és arra ösztönöznék a Tanácsot és a tagállamokat, támaszkodjanak a nemrég létrehozott Alapjogi Ügynökség szakértelmére.

A jelentés felszólítja a Tanácsot, „fordítson kiemelt figyelmet azon közigazgatási és politikai intézmények tevékenységére, melyek tagjaik közt tudnak korábban szervezett bűnözés miatt elítélteket”.

A közvélemény tájékoztatása

A büntetőjog önmagában nem megfelelő eszköz a szervezett bűnözés leküzdéséhez – olvasható a szövegben. A jelentés arra kéri a Tanácsot, támogassa az olyan helyi kezdeményezéseket, melyek bővítik a lakosság ismereteit a szexuális, illetve munkavégzés céljából történő kizsákmányolással összefüggő, leginkább nőket és gyermekeket érintő emberkereskedelemmel kapcsolatban. A képviselők olyan helyi programok beindítását sürgetik, melyek az embereket a törvény keretei közötti életvitelre tanítják azokon a területeken, ahol a szervezett bűnözés már a mindennapi kultúra részévé vált.

Az EP a tagállamokat a transznacionális szervezett bűnözés elleni ENSZ egyezmény, valamint az ahhoz kapcsolódó emberkereskedelemről szóló jegyzőkönyvek ratifikálására kéri.

A nemzetközi bűnözés elleni harcban a hatóságoknak maximálisan tiszteletben kell tartaniuk a személyek polgári szabadságjogait és alapvető emberi jogait, ideértve a legmagasabb szintű adatvédelmet is – emlékeztet a jelentés.

Kósáné: tanúvédelmi program európai szinten

A jelentés vitájában a szocialista frakció nevében szólalt fel Kósáné Kovács Magda. A képviselőnő azt mondta, „erősíteni kell az együttműködést a tagállamok rendőrségei és igazságügyi szervezetei között különösen azért, mert egy határok nélküli Európában a bűnözés, főleg a szervezett bűnözés ezeknek a szerveknek a hatékonyabb együttműködése nélkül csak erősödhet”.

Kósáné úgy vélte, „lépésről lépésre erősíteni kell az EUROPOL és az EUROJUST függetlenségét és hatáskörét is annak érdekében, hogy legyen olyan európai szintű rendőrségi és igazságügyi szerv, amely a tagállamok felett átfogóan foglalkozik a bűnözéssel, ezzel sarkallva a hazai szerveket is a pontos és korrupciómentes munkára”.

A politikus szerint „csak európai szinten lehet továbbfejleszteni a tanúvédelmi programot, hiszen az országok többsége önmagában nem képes saját területén elrejteni a szervezett bűnözés ellen tanúskodó polgárokat, és biztosítani a nekik járó védelmet”.

A képviselőnő azt mondta, meggyőződése, hogy „geopolitikai és gazdasági téren lesznek olyan részpolitikák, amelyek a szervezett bűnözés célpontjaivá válnak, és ha erre nem figyelünk oda és nem lesz nemzetbiztonsági típusú megközelítésünk, akkor veszélybe kerülünk”.