Az első fokon eljárt Vas Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (32 éves őriszentpéteri nő) az 1990-es évek elején létesített élettársi kapcsolatot, amelyből két gyermeke született.

Ezt követően fogamzásgátló tablettát szedett, ennek ellenére 2004 év végén 2005 év elején teherbe esett. Terhességét észlelve úgy döntött, hogy másállapotáról senkit nem tájékoztat, hanem azt igyekszik eltitkolni. Így terhességnek ideje alatt orvosi ellátásra, terhesgondozásra nem jelentkezett. Testsúlya egyre gyarapodott, azonban ezt igyekezett olyan ruhaneműk viselésével leplezni, amelyek a külvilág számára legalábbis kétségessé tették másállapotát.

A vádlott egy szociális otthonban dolgozott, itt kezdődött meg a szülése 2005. szeptember 22-én. Egy fürdőszobába ment, ahol megszülte leánygyermekét, akit a földre helyezett, majd fölé hajolva többször arcát és homlokát erőteljesen érintve felragadta, végül pedig az újszülöttet felemelve testénél fogva legalább egy ízben, közepes erővel a fürdőkád oldalához csapta úgy, hogy a sértett feje a fémből készült kád oldalfalához csapódott. Ezt követően a babát letette a földre, majd zuhanyozni kezdett. Ekkor haladt el a fürdőszoba előtt az egyik intézeti alkalmazott, aki a vízcsobogást hallva benyitott a fürdőszobába és meglátta a vádlottat a kádban, illetve a csecsemőt a földön, akinek kezei mozogtak és apró sikító hangokat hallatott. A férfi értesítette néhány munkatársát és közösen a fürdőbe siettek. A vádlott időközben az újszülöttet felvette a földről és egy magával hozott nylonzacskóba és egy fürdőlepedőbe csavarta. Amikor munkatársai megkérdezték tőle hol van a baba azt válaszolta, hogy nincs gyerek, azonban egyik munkatársnője észrevette a fürdőlepedőbe csavart babát. Az újszülött erősen kékülő arccal nyöszörgött, így azonnal szakszerűen kitisztították a légútjait, mire a baba felsírt. A helyszínre érkező mentőknek az újszülöttet újra kellett éleszteniük, majd koraszülött mentővel Szombathelyre szállították, ahol a leggondosabb orvosi beavatkozás ellenére az újszülött meghalt. Halálának oka traumás agyduzzanatos agyi beékelődés és koponyaalapi-boltozati csonttörés volt, amelyet az újszülött fejének kádhoz való csapása okozott.

A vádlottat a Vas Megyei Bíróság bűnösnek találta tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, ezért őt 5 év 6 hónap börtönbüntetésre, mellékbüntetésül 4 évi közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője a tényállás részben téves megállapítása, a cselekmény téves minősítése miatt, valamint enyhítés végett jelentett be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla Dr. Makai Lajos vezette büntető tanácsa a Vas Megyei Bíróság ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.