Munkához látott a rendőrség rendőrsége: az egyenruhások által elkövetett jogsértések kiszűrésére létrehozott mobil egység, amelynek civil ruhás tagjai az egész ország területén bármikor ellenőrizhetik kollégáikat. A belső rendőrséget a fővárosi és a Pest megyei állományból, valamint az ORFK soraiból toborozták.

A mobil ellenőrző egység tagjai tegnap óta két ötfős csoportban járják az országot, és a náluk lévő nyílt parancs, valamint rendőrigazolványuk felmutatásával bármely időpontban, valamennyi rendőri egységet és a közterületeken intézkedő rendőrök munkáját is ellenőrizhetik – mondta Juhász István ezredes, főkapitányi biztos. Hozzátette, hogy az egység tagjait a BRFK, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság és az ORFK tiszti állományából, szolgálati lapjuk ellenőrzése után válogatták ki, és vannak köztük olyanok, akik a 2004-ben megszüntett ellenőrzési főosztályon szolgáltak.

Feltétel volt, hogy a kiválasztottak személyzeti kartonján semmilyen korábbi fegyelmi ügy ne szerepeljen, és parancsnoki értékelésük kiváló legyen. Az ellenőrök civil rendszámú autóval, polgári ruházatban naponta egyeztetett terv szerint végeznek ellenőrzéseket, és folyamatos kapcsolatban állnak az ORFK központi ügyeletével, valamint – a jogszerűtlen rendőri intézkedések bejelentésére létrehozott – zöldszámra érkező hívásokat kezelő kollégájukkal. Az egységek tagjai felhatalmazást kaptak arra is, hogy igazolva magukat, az intézkedésen áteső állampolgároktól érdeklődjenek a rendőrök eljárásáról, illetve annak körülményeiről, stílusáról.

A kiválasztott rendőrök vezényléssel kerültek az egységekhez, javadalmazásukat korábbi beosztásuknak megfelelően kapják, és ügyeleti és egyéb pótlékok is járnak nekik. Juhász István kiemelte: az egység felállítása a rendőri állomány fegyelemsértéseinek megelőzése, a jogsértésektől való visszatartása, az intézkedések törvényességének és szakszerűségének ellenőrzése, valamint a szakmai munka színvonalának emelkedése érdekében történt. “Célunk – monta a biztos –, hogy a döntő többségében becsületes, esküjükhöz méltón dolgozó rendőrök közül minél gyorsabban eltávolítsuk azokat, akik nem méltók az egyenruha viselésére.”

Juhász Gödöllő kapitányaként megbízást kapott arra is, hogy készítse elő az ORFK ellenőrzési főosztály ismételt létrehozását.