Naponta tíz szervátültetésre váró európai hal meg, ezért Brüsszel európai donor kártya bevezetését javasolja. A téma egy holland televíziós műsor kapcsán került napirendre, ahol a három szereplő egy haldokló asszony veséjét nyerheti meg.

Jelenleg a 27 tagú EU-ban súlyos szervhiány van, mivel a szervátültetésre várók száma sokkal gyorsabban növekszik a donorok számánál. Közel negyvenezer ember van várólistákon, míg 15-30 százalékuk belehal a várakozásba. Ezért az EU egészségügyi biztosa Markosz Kiprianou az élő donorok számának növelését célul kitűző javaslatot terjeszt elő.

A tervek részét képezi egy képzett orvoscsoport felállítása, amelynek feladata az élő donorok felkutatása lenne, valamint egy szervdonor kártya kibocsátása is. A kártya megkönnyítené azon emberek azonosítását, akik haláluk után hajlandóak donorrá válni. Brüsszel szerint az európaiak 81 százaléka támogatja a kártya létrehozásának ötletét.

A probléma a Bizottság szerint az, hogy a hajlandóság és a valós felajánlás közötti szakadék igen nagy. 2006-ban az európaiak 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy halála után hajlandó szerveit felajánlani, míg az elhunytak hozzátartozóinak 6-42 százaléka elutasítja a szervadományozást. A felmérés szerint a témáról az európaiak 41 százaléka beszélt már családtagjaival.

A szervátültetés és a donorhiány egy holland televíziós vetélkedő kapcsán került napirendre, amelyben három versenyző egy haldokló asszony veséjéért küzd meg. A holland BNN televízió pénteken (2007. június 1.) indítja útjára azt a televízió műsort, amelyben egy 37 éves, halálos beteg asszony kiválaszthatja, hogy három veseátültetésre váró beteg közül kinek adja veséjét. A televíziónézők üzenetekkel segíthetik a beteg asszony döntését. A BNN, melynek előző igazgatója veseelégtelenségbe halt bele, a 80 perces adással a donorok alacsony számára szeretné felhívni a figyelmet.