A Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatóságainak munkatársai a közlekedő társadalom kockázatainak csökkentése céljából a hiányosságok feltárása, és azok kellő időben történő megszűntetése érdekében 2007. június 5-6-7-én az ország fő közlekedési útvonalain közúti vizsgálatokat tartanak.

A vizsgálatok kiterjednek egyebek mellett a járműszemélyzet alkalmasságának, a gumiabroncsok, a fékrendszer a világító és jelző berendezések működőképességének, a vezetési- és pihenőidők, a veszélyes áruk szabályai betartásának ellenőrzésére is.

A nyári időszakban az utakon napi munkájukat teljesítő személy- és áruszállításban dolgozó járművezetőktől komoly alkalmazkodást, előrelátást kíván a megsűrűsödött járműforgalomból adódó veszélyhelyzetek kezelése.

A gépkocsivezetők rutinja, tapasztalata, pihentségi állapota jelentős mértékben befolyásolja a veszélyhelyzetekre történő reagálást, a közúti belesetek elkerülését. Ugyanakkor belátható, hogy önmagában az emberi tényező nem képes megállítani egy nem megfelelő műszaki állapotban lévő, mozgó járművet.

A közutakon használt gépjárművek műszaki-közlekedésbiztonsági állapota erőteljesen befolyásolja a baleseti kockázat következményeinek súlyosságát.