Elutasította Malina Hedvig beadványát a szlovák alkotmánybíróság, és a tavaly augusztus 25-én állítólag megvert vámosfalui diáklány ügyét a főügyész hatáskörébe utalta.

Malina Hedvig védője, Roman Kvasnica decemberben fordult a testülethez védence emberi jogainak megsértése miatt. Beadványát azért utasították el, mert nem járta végig valamennyi igazságszolgáltatási szintet, vagyis túl korán fordult az alkotmánybírósághoz.

Kvasnica tiszteletben tartja a döntést, mint mondta, számolt azzal, hogy ilyen határozat is születhet, de nem akart kicsúszni a rendelkezésére álló határidőből. A Malina Hedvig-ügy vizsgálatát a nyitrai rendőrség azzal zárta le, hogy nem történt támadás, a lány csupán kitalálta. Ekkor Kvasnica a járási ügyészségen emelt panaszt, egyebek mellett a nyomozás hiányosságaira és a szakértői vizsgálatok pontatlanságaira hivatkozva. Panaszát elutasították, mert az ügyészség álláspontja szerint “a rendőrség megállapításai minden kétséget kizártak.” Ez után fordultak az alkotmánybírósághoz, de a testület a legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy nem fogadja el a beadványt, mert Malina Hedvig védője nem kérte a főügyésztől a Nyitrai Járási Ügyészség elutasító döntésének felülvizsgálatát.

Dobroslav Trnka főügyész felesége, Zuzana Trnková asszisztense Peter Gabura kereszténydemokrata parlamenti képviselőnek. Gabura egy másik asszisztense, a meciari időkben a titkosszolgálatnak dolgozó Peter Korcek jelentette fel hamis vallomástétel miatt Malina Hedviget.